ОБЯВА МИГ Момчилград – Крумовград с подкрепата на ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ 2014 – 2020

ОБЯВА

МИГ Момчилград – Крумовград  с подкрепата на  ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ 2014 – 2020

ОБЯВЯВА процедура за подбор на проектни предложения BG06RDNP001-19.735 МИГ Момчилград Крумовград –мярка 6.4.1 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ по втори краен срок за кандидатстване, финансирана от ПРСР 2014-2020г. от стратегията за водено от общностите местно развитие на МИГ Момчилград Крумовград.

Наименование на програмата: Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г.

Mярка 19 „Подкрепа за местно развитие по LEADER (ВОМР — Водено от общностите местно развитие)“.

Подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за водено от общностите местно развитие“.

Допустими кандидати:

  1. Земеделски стопани или микропредприятия, регистрирани като еднолични търговци или юридически лица по Търговския закон, Закона за кооперациите или Закона за вероизповеданията. Стопанството на кандидати, земеделски стопани, трябва да има стандартен производствен обем над 8 000 евро.
  2. Физически лица, регистрирани по Закона за занаятите.

Допустими са само кандидати със седалище за ЮЛ и постоянен адрес за физическите лица на територията на МИГ.

Допустими дейности по  процедурата:

  1. Развитие на туризъм (изграждане и обновяване на туристически обекти и развитие на туристически услуги);
  2. Производство или продажба на продукти, които не са включени в Приложение 1 от Договора за функциониране на Европейския съюз (независимо от вложените продукти и материали);
  3. Развитие на услуги във всички сектори (например: грижи за деца, възрастни хора, хора с увреждания, здравни услуги, счетоводство и одиторски услуги, ветеринарни дейности и услуги базирани на ИТ и др.).;
  4. Производство на енергия от възобновяеми енергийни източници за собствено потребление;
  5. Развитие на занаяти (включително предоставяне на услуги, свързани с участието на посетители в занаятчийски дейности) и други неземеделски дейности.

Допустими разходи:

  1. Изграждане, придобиване или подобрения на недвижимо имущество;
  2. Закупуване, включително чрез лизинг на нови машини и оборудване до пазарната стойност на активите;
  3. Общи разходи, свързани с разходите за точка „1“ и „2“, например хонорари на архитекти, инженери и консултанти, хонорари, свързани с консултации относно екологичната и икономическата устойчивост, включително проучвания за техническа осъществимост;

Разходите по т.“3“ не могат да надхвърлят 12 % от сумата на разходите по т. „1“, „2“ и „4“.

Разходи за разработване на бизнес план, включващ предпроектни изследвания и маркетингови стратегии, извършване на предпроектни проучвания и окомплектоване на пакета от документи и консултантски услуги, свързани с изпълнението, и отчитане на дейностите по проекта до изплащане на помощта  не следва да надхвърлят 5 на сто от стойността на допустимите разходи.

  1. Нематериални инвестиции: придобиване и създаване на компютърен софтуер и придобиване на патенти, лицензи, авторски права и марки

Бюджет на приема: Общ бюджет на процедурата: 637 147,26 лв.

Бюджетът по втори прием на проектни предложения с начална дата 01.03.2024 г и с краен срок за кандидатстване до 17:00 ч. на 02.04.2024 г е в размер на 149 028,88 лв.

Минимален и максимален размер на финансовата помощ, предоставяна за проект:

Минимален размер на общите допустими разходи за проект –   15 000 лева

Максимален размер на общите допустими разходи за проект – 100 000 лева

Минимална стойност на безвъзмездната финансова помощ по проекта – 750 лева

Максимална стойност на безвъзмездната финансова помощ по проекта – 75 000 лева

Максимална стойност на безвъзмездната финансова помощ за проекти, свързани с туристически дейности  – 5 000,00 лева

Интензитет на подпомагане

Финансовата помощ не може да надвишава 75 % от общите допустими разходи.

За проекти, свързани с туристически дейности  максималният размер на БФП е до 5 % от стойността на максималния размер на общите допустими за подпомагане разход.)

Помощта ще се предоставя при спазване на правилата на Регламент (ЕС) № 1407/2013 на Комисията от 18 декември 2013 година относно прилагането на членове 107 и 108 от Договора за функционирането на Европейския съюз към помощта de minimis.

Разликата между пълния размер на допустимите за финансово подпомагане разходи и размера на безвъзмездната финансова помощ се осигурява от кандидата.

Участието на кандидата е най-малко 25 % и може да бъде само в парична форма.

Критерии за избор на проектни предложения и тяхната тежест:

Минималният праг за преминаване етап „техническа и финансова оценка“ на проектното предложение е 10 точки.

Период за прием:

Ще се прилага процедура на подбор на проекти с три крайни срока за кандидатстване:

Първи прием: – ИЗТЕКЪЛ СРОК НА ПРИЕМА

Начален срок: 18.10.2023 г.

Първият краен срок за подаване на проектните предложения е 30.11.2023г. 17.00 часа.

Втори прием:

Начален срок: 01.03.2024 г.

Вторият краен срок за подаване на проектните предложения е 02.04.2024 г. 17.00 часа. (с бюджет в размер на 149 028,88 лв.- остатъчни средства след първия прием).

Трети прием:

Начален срок: 01.07.2024 г.

Вторият краен срок за подаване на проектните предложения е 31.07.2024 г. 17.00 часа. (в случай че са налични остатъчни средства от втория краен срок за подаване на проектни предложения).

Място на подаване на проектните предложения:

Проектните предложения по настоящата процедура за подбор на проекти, следва да бъдат подадени само по електронен път с Квалифициран електронен подпис (КЕП) в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020) чрез модула Е-кандидатстване  на следния интернет адрес https://eumis2020.government.bg

Лице/а за контакт и място за достъп до подробна информация:

Халил Халил – Експерт по прилагане на СВОМР;

Консултации на място: град Момчилград, ул.”Девети септември”, №1, ет.4 и град Крумовград, ул.”Трети март” №3

С оглед осигуряване равнопоставено третиране на кандидатите, МИГ няма да дава разяснения, които съдържат становище относно качеството на конкретно проектно предложение. Разяснения се дават по отношение на условията за кандидатстване и са задължителни за всички кандидати. Въпросите и разясненията ще бъдат публикувани на следните интернет-страници: https://eumis2020.government.bg; www.migmomchilgrad.com

Начин на подаване на проектните предложения:

Подаването на проектни предложения се извършва по електронен път в Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН) на адрес http://eumis2020.government.bg чрез подаване на формуляр за кандидатстване. Кандидатът влиза в ИСУН 2020, след регистрация чрез е-мейл адрес и парола, избира настоящата процедура за кандидатстване от „Отворени процедури“ и създава ново проектно предложение. Приложенията към формуляра за кандидатстване, подробно описани в раздел 24 от Насоките за кандидатстване, се прикачват в т. 12 във формат .pdf. Формулярът за кандидатстване трябва да се подава от профила на кандидата, тъй като впоследствие ще бъде използван този профил за комуникация с Комисията за избор и за отстраняване на липса на документи и/или неяснота или неточност по време на оценката. По време на оценката на заявлението комуникацията с кандидата и редакцията на забелязани липси на документи и/или неясноти, или неточности ще се извършва електронно чрез профила на кандидата в ИСУН 2020, от който е подадено съответното проектно предложение и промени на посочения профил (вкл. промяна на имейл адреса, асоцииран към съответния профил) са недопустими. До приключването на работата на Комисията за избор кандидатът има възможност да оттегли своя формуляр за кандидатстване като подаде писмено искане в Комисията, като това обстоятелство се отбелязва от потребител на ИСУН 2020 от Комисията за избор със съответните права.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *