Тръмп и Байдън уверено минаха през изборния „Супер вторник“

Резултатите от американския „Супер вторник“ дават категорични победи на основните кандидати – Джо Байдън (Демократическа партия) и Доналд Тръмп (Републиканска партия), съобщава СЕГА.бг

От всичките 15 щата, в които се проведоха проведоха предварителни избори, Тръмп загуби само Върмонт – там победата отиде за бившата американска пратеничка в ООН Ники Хейли.

Тръмп взе всичко останало – от Арканзас, Алабама, Вирджиния, Северна Каролина, Тенеси, Оклахома и Мейн – той си осигури още 341 делегати за националната конвенция. Тръмп спечели и Тексас, който му осигури 161 делегати, а след победата в Калифорния (169 делегати) и на базата на прогнозните резултати в щатите, в които все още се броят резултатите, Тръмп ще има 910 делегати от необходимите му 1215 делегати. Ники Хейли ще е втора с 84 делегати.

На практика това обезсмисля гласуването в останалите, почти половината от щатите, но Хейли все още не е дала знак, че ще се откаже от надпреварата. Натискът върху нея да се откаже расте.

Тя претърпя редица тежки загуби в така наречения супервторник в първичните избори на републиканците. Пораженията накараха дори хора от най-близкото ѝ обкръжение да смятат, че това почти сигурно означава край на кампанията ѝ, предаде Асошиейтед прес.

Хейли не направи нито един публичен коментар след края на гласуването.

В лагера на Демократическата партия резултатите са още по-ясни – Джо Байдън печели категорично във всички щати, а куриозно губи в една територия – Американска Самоа. Там с 12% преднина печели бизнесменът Джейсън Палмър (на снимката) – неизвестен кандидат, който не фигурираше дори в оскъдния списък на сериозните съперници на Байдън в партията. Така Байдън загуби 4 делегати. Всъщност, Байдън загуби и преди 4 г. в Самоа. На практика това е загуба без значение, тъй като Самоа участва в предварителните избори, но не и в същинските.

Байдън си е осигурил до този момент 1312 делегати от необходимите му 1968 делегати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *