Какво се случва с визите издадени от Консулството в Одрин след 31 март?

Във връзка с присъединяването на България към Шенгенското пространство по въздух и вода на 31.03.2024 г., Генералното консулство на Република България в Одрин съобщава, че националните визи за краткосрочно пребиваване (тип С), издадени от Република България и Румъния преди тази дата, остават валидни за срока, за който са издадени.

Въпреки това притежателите на тези национални визи за краткосрочно пребиваване ще могат да пътуват само в Република България, Румъния, а също и в Република Кипър, но не и в други държави-членки на Шенген.

Притежателите на национална виза за краткосрочно пребиваване, издадена от Република България или Румъния, които желаят да пътуват до други държави-членки на Шенген, ще трябва да кандидатстват за шенгенска виза.

Кандидатстването на шенгенска виза, издавана от Република България, ще бъде възможно след 31.03.2024 г.

Притежателите на визи за дългосрочно пребиваване (тип D), издадени от Република България и Румъния, все още валидни след 31 март 2024 г., ще могат да пътуват свободно в Шенгенското пространство в съответствие с шенгенските правила (не повече от 90 дни в рамките на всеки 180-дневен период) след 31 март 2024 г., независимо от проверките по вътрешните сухопътни граници, съобщават още от дипломатическата ни служба в Одрин.

Източник: haskovo.live

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *