Мария Габриел: Ще върнем празен мандат, ако утре не се разберем до 12 часа Това заяви вицепремиерът и външен министър в оставка на извънреден брифинг

Нов живот

Няма вариант за други 7 дни преговори, вярвайте ми не мисля, че имаме дни още да финализираме нещата. Връщаме празен мандат, ако утре не се разберем до 12 часа. Това заяви вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел на извънреден брифинг, тази вечер.

„Имаме фундаментални различия по отношение на това ГЕРБ да бъде приет като равнопоставен партньор. Ще върна празен мандат на президента. Днес предложихме да бъде гласуван съставът на сегашното правителство само с ротация на премиера и вицепремиера.

Искаме ГЕРБ да бъде приет като равнопоставен партньор. По време на преговорите чух много етикети и предизборни слогани, но не съм си позволила никакъв епитет. След първия кръг стана ясно, че имаме общи неща, но и различия. Ние искаме пълен мандат, ясни приоритети, равнопоставеност в управлението“, подчерта пред журналисти тя.

Ако до 12.00 часа ППДБ имат желание да споделят властта, а не да я държат само за себе си и своите партийни функционери, ако не – връщаме мандата и да си търсят други партньори“, каза Сачева.

Тя каза още и, че ГЕРБ-СДС няма да бъде „гумен печат“ на реформи, в които няма да участва. „В министерствата трябва да има хора и от двете коалиции. Непрекъснато използвахме времето да се говори за състава на МС, разбрахме, че ПП–ДБ не са готови да поделят властта, искат да я притежават цялата, на всяка цена.

Припомняме, че в преговорния екип на ГЕРБ, обявен от лидера на партията Бойко Борисов, са вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян, заместник-председатели на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *