Отиваме на избори! Преговорите за кабинет пропаднаха. Мария Габриел връща празен мандат!

България отива на поредите си предсрочни парламентарни избори. Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за съставяне на правителство пропаднаха.

Мария Габриел връща празен мандат на президента Радев.

Спорът се води за това, че първата политическа партия с най-много депутати трябва да бъде равнопоставена в управлеието, заяви на извънреден брифинг Мария Габриел.

Ние оставаме твърди в представата си, че състав, реформи и приоритети вървят ръка за ръка, подчертя тя.

Осем дни преговаряме за това, че искаме ГЕРБ-СДС да бъде равнопоставена в управлението, не искаме да сме гумен печат, изтъкна Деница Сачева и подчерта, че ПП-ДБ не са готови да пуснат властта, искат цялата власт.

Преговорните екипи не са постигнали договореност, както по персоналия състав на правителството, така и по документа, който да официализира споделеното управление, научи Епицентър. бг.

През цялото време ПП-ДБ са саботирали възможността за съставяне на кабинет, като са отхвърлили всички предложения на ГЕРБ-СДС, научи Епицентър. бг. Петков и Василев са отхвърлили предложението на ГЕРБ-СДС за 50:50 споделена отговорност, което искаха от ГЕРБ-СДС.

Отказали  и подписването на коалиционно споразумение.

През цялото време са настоявали да се говори само и единствено за регулаторите. За възможен провал намекна Асен Василев тази вечер пред БТВ.

Не са приети предложенията за министри от ГЕРБ.

Накрая хората на Борисов предложили  да се извърши елементарната ротация  Мария Габриел става премиер, а Николай Денков – вицепремиер.  И това било отказано.

С това бил сложен край на всякакви опити за съставяне на кабинет.

За да бъде елиминирано ДПС от избора на регулаторите, за които са необходими 160 гласа, Кирил Петков настоял да се допусне  БСП като парньор.

ният екип на ГЕРБ даде брифинг за представителите на медиите тази вечер от 21:00 часа в Централата на ГЕРБ. Ето го и цялото изявление на представителите на ГЕРБ:

„От самото начало на преговорите се включихме добронамерено и конструктивно. Още след първите разговори стана ясно, че имаме общи приоритети, но и различия“, обяви Мария Габриел.

„Малко преди началото на преговорите дойде с искане за промяна при ротацията, свързана с поста на министър на външните работи, след това, докато пътувах, ми беше изпратен меморандум. След това се проведе дебат в Народното събрание, нас ни нямаше и нищо не налагаше тази оставка, докато не бяхме изговорили детайлите. След това дойде и нашето споразумение“, каза тя.

„Имаме фундаментално различие от това ГЕРБ да бъде поставен като равнопоставен партньор. Ще подмина и фразата, че случващото се ще има своите отражения върху моята кариера, включително и извън България“, добави Габриел.

„Поставихме рамка, предложихме приоритети, състав на правителство. Дори и днес, виждайки, че има различия, предложихме да бъде гласуван съставът на сегашното правителство, само с ротацията на премиера и вицепремиера. Това беше категорично отказано“, разкри вицепремиерът в оставка.

„Съставът на правителството е също толкова важен за нас. Ще върна празен мандат“, обяви тя.

„Днес предложихме съставът на правителството да остане същият, като се осъществи само ротацията на премиера и вицепремиера. Ние нямаме различия относно съдебната система, регулаторите, приоритетите“, категорична е вицепремеирът в оставка.

„8 дни вече преговаряме. Искаме да имаме равнопоставеност в управлението. ГЕРБ не може да е един гумен печат на реформи, които някой е измислил някъде“, заяви Деница Сачева.

„Използвахме времето, за да се говори за състава на Министерски съвет. Разбрахме се, че колегите от ППДБ не са готови да поделят властта. Искат да направят реформи, но да притежават цялата власт, на всяка цена, без да я споделят“, отсече зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ.

„За нас беше изключителен компромис да оставим Асен Василев министър на финансите, а в същото време от нас да се иска да не предлагаме ярки политически лица“, обяви тя.

Ако до 12.00 часа ППДБ имат желание да споделят властта, а не да я държат само за себе си и своите партийни функционери, ако не – връщаме мандата и да си търсят други партньори“, каза Сачева.

Източник: epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *