Откриха барелеф на отец Александър Чъкърък в българската църква „Свети Георги“ в Одрин

Нов живот

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри днес в църквата „Свети Георги“ в Одрин барелеф на Отец Александър Чъкърък. Днес се случи едно много важно събитие. Преди една година на днешния ден беше погребан отец Александър Чъкърък, който се грижеше за двата наши храма „Свети Георги“ и „Св. Св. Константин и Елена“ в Одрин, каза за „Нов живот“, Станимир Гелимачев от Ивайловград, който участва в церемонията.

Сред официалните гости на откриването са били представители на Министерството на образованието и науката, заместник-генералните консули на България в Одрин и Истанбул, представители на турската власт, представители от българското посолство в Анкара, представители на българската екзархия в Истанбул, председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов, кметовете на Елхово и  Свиленград, секретарят на община Ивайловград Николай Панайотов. Присъствали са председатели на тракийски дружества, както и много граждани от Крумовград, Казанлък, Търговище, Ямбол, Бургас, Несебър и от други градове на страната.

Най-важното е да работим заедно и който на какъвто език иска, на такъв да се моли. Молитвата звучи по един и същи начин. Това бяха първите думи, с които отец Чъкърък ме посрещна за първи път преди седем години. Тези думи никога няма да забравя. Негова беше житейската философия на толерантност и взаимност. Вярвам, че като ни гледа отгоре, той е доволен, защото днес тук в негова памет сме се събрали толкова много хора – представители на всички нива на турската власт, на българските институции и местната власт, на Съюза на тракийските дружества в България, посочи в словото си вицепрезидентът Йотова.

За мен този ден е един тъжен ден, защото една година след кончината на Александър Чъкърък  ние все още нямаме назначен свещеник в Одрин. Чакат да завърши неговият син и да бъде ръкоположен, заяви Станимир Гелимачев. Тое е  един от дарителите , който всяка година осигурява християнската литература на българските храмове в Одрин и Истанбул.

Представители на Вселенската патриаршия, Българската екзархия в Истанбул и свещеници от България са отслужили заупокойна молитва за отец Александър Чъкърък.

Отец Александър Чъкърък бе дългогодишен свещенослужител в българската църква „Св. Георги“ в Одрин, член на Върховния комитет на Съюза на тракийските дружества в България, радетел за опазване и укрепване на българската вяра и традиции. С дейността си допринесе за поддържане на добросъседски отношения между България и

Годишнината съвпадна  с кончината на патриарх Неофит. Благодарение на него през 2004 година, като Русенски митрополит, поде инициативата за възстановяване на нашите храмове на „Свети Георги“ и „Св. Св. Константин и Елена“ в Одрин. През 2008 година бяха осветени също от дядо Неофит, като представител на Светия синод, припомни Станимир Гелимачев.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *