Започна строежът на най-голямата база на НАТО в Европа Тя ще е в съседна Румъния

Румъния започна изграждането на най-голямата база на НАТО в Европа, която ще може да поеме до 10 000 военнослужещи и членове на техните семейства, съобщава Euronews. Площта на съоръжението ще бъде около 2800 хектара. Инвестицията е на стойност 2,5 млрд. EUR. Общият периметър на базата ще е 30 км, пише Факти.бг

Новата база се изгражда на територията на съществуващ военен обект, към него ще бъдат добавени повече от 2300 хектара. Старата база може да побере около 3000 военнослужещи. Намира се в близост до община Михаил Когълничану на брега на Черно море, недалеч от международното летище.

Проектът включва писти, оръжейни платформи, хангари за военни самолети, както и училища, детски градини, магазини и болница. През март започна изграждането на подстъпни пътища и електрически мрежи, като се работи в южната част на бъдещия военен лагер.

Скоро ще започне изграждането на нова писта, успоредна на съществуващата. Летищната инфраструктура също ще бъде развита с нови таксиметрови писти и паркинги за различни видове самолети.

Планира се първият етап от разширяването на военната база да приключи след 5 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *