Комикси на Айхан Хайрула от Ардино гостуват във Варна В три зали показват последната национална изложба на майсторите в жанра

Валентина ИВАНОВА

Айхан Хайрула от Ардино участва в Третата национална изложба на комикса наред с 43 активно работещи български художници, както млади, така и вече утвърдени творци. В експозицията участват 76 творби, показващи богато разнообразие от стилове и жанрове.

Изложбата гостува в град Варна като част от програмата на проект “Литературен прожектор – слово, изображение, пространство“.

Проектът се организира от Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна, финансиран по програма „Разпространение“ 2023 на Национален фонд „Култура” и се осъществява в партньорство с Градска художествена галерия „Борис Георгиев“, Младежка фондация „Аморфа“, Съюз на българските художници и Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“.

Творбите са подредени в три зали в морската столица и могат да бъдат разгледани в различни периоди т време:

  • Регионална библиотека „Пенчо Славейков“: 21 март – 27 април
  • Градска художествена галерия „Борис Георгиев“: 26 март – 15 април
  • „Аморфа“ – пространство за култура и обучение: 23 март – 2 април

Припомняме, че Айхан Хайрула е роден в Ардино. Когато става на 7, си купува за пръв път „Дъга“ – единственото списание за комикси в България. Дотогава обича да рисува, но след тази среща насочва своя талант в необичайния художествен жанр. Макар че завършва техникума по икономика в Кърджали и УНСС-София, специалност „Финанси и счетоводство“, той не прекратява рисуването на комикси. Желанието му да се докаже го отвежда в някои български издания. През 2007 година публикуват неговата кратка графична история „Двама за вечеря“ в популярното специализирано списание „Limbus Region“. Пробива и в Турция, и в Холандия. Постепенно хобито му се превръща с професия.

През 2009 година е поканен да работи за едно от петте водещи издателства в САЩ „BOOM! Studios“.

Айхан е член на Съюза на българските художници, секция „Комикс“ и участва в редовно в националните изложби.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *