Денков се моли на ГЕРБ: Вместо да хвърляме страната в хаос, да гласуваме кабинет с премиер Габриел

Вместо да хвърляме страната в хаос да спазим дадената дума – ротация!, призова в специално обръщение премиерът в оставка Николай Денков, съобщава Епицентър.

Преди часове Мария Габриел обяви, че ще изтегли номинацията си за премиер, а от ГЕРБ дадоха да се разбере, че отиваме на избори.

Обръщам се към ГЕРБ-СДС, вместо да хвърля държавата в хаос, нека да спазят дадената дума и да гласуваме правителство с министър-председател и външен министър Мария Габриел, без да променяме състава на Министерския съвет“, заяви в гореща молба към некоалиционните си партньори акад. Денков, който имаше вид на отчаян човек, който сякаш всичко вече е загубил.

„Ваше е решението, колеги от ГЕРБ-СДС. Единственото, което се очаква от вас днес, е да спазите думата си и да изпълним своя дълг към хората и към България“, добави Николай Денков.

Денков припомни, че преди 9 месеца споразумението между ГЕРБ – СДС и ПП – ДБ е било за ротация. И призова то да се спази – двамата с Габриел да разменят постовете си.

„Съгласно уговорката ни би трябвало само ние с г-жа Габриел да сменим позициите си. Успоредно с това, в хода на преговорите изработихме споразумение за реформите в съдебната система, регулаторите и службите. То беше публикувано и ние сме готови да го подпишем“, каза Денков.

„Обещанията трябва да се спазват. Това е основата на всяко доверие, както в политиката, така и в живота. Тези дни Европейският съвет каза ясно, че имаме шансове да влезем в еврозоната и до края на годината да отпаднат сухопътните граници за Шенген. Аз спасих своето обещание и подадох оставка. Обръщам се към ГЕРБ и ги призовавам да спазим уговорката да подпишем споразумението, като се ротираме с Мария Габриел“, каза премиерът в оставка.

Според него преговорите показали, че няма взаимно съгласие за смяна на министрите, така може да остане първоначалният състав на правителство.

 Обръщението на Денков бе излъчено по БНТ преди централната информационна емисия „По света и у нас“. То бе на запис, без медии и възможност за журналистически въпроси.

Този парламент е изчерпан, последва реакция от лидера на ДПС Делян Пеевски след брифинга на ГЕРБ – СДС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *