Пчеларска ферма от Биволяне стана хит на изложението в Кърджали /ВИДЕО/

Валентина ИВАНОВА

Семейна пчеларска ферма от момчилградското село Биволяне бе единствената от региона на двудневното изложение в Кърджали. Стопанството е основано през 2015 години и има пчелини и в община Ивайловград. Произвежда основно мед, прополис и пчелен прашец. Не продават по магазини, търсят ги по препоръка от клиенти и на базари като сегашния. Констатират, че интересът към натуралните продукти се увеличава, затова се опитват да разширяват производството – кандидатствали са по пчеларската програма за нови кошери и инвентар.

 

В слънчевия мартенски ден мнозина кърджалийци излязоха на площад „Освобождение“, за да опитат натуралните продукти, предлагани от родни производители. Изложението се организира от Български фермерски съюз с подкрепата на Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие“. Председателят Георги Стоянов обяснява, че с подобни базари реализират възможността за пряк контакт между потребителите и производителите.

 

Кърджалийци купуват млеката, кашкавалите и сирената от село Главан, близо до Харманли. Те са направени от краве и овче мляко от малката собствена ферма, където се отглеждат 500 овце и 20 крави. Чистите пълномаслени продукти, без консерванти и добавки се харчат «като топъл хляб». Който е опитат стоката първия ден, се връща днес отново, твърдят производителите.

Щандът на фермата от град Левски

Голям е интересът към производството на млечни продукти от Главан

Георги Стоянов, председател на БФС, организатор на изложението

На площада в Кърджали излагат ферми чак от Плевенско. От град Левски са дошли да предложат млечни продукти от фермата на Иван Лечев, където майсторлъкът се предава вече 4 поколения, повече от 20 години. Освен на изложения и по пазарите, карат стока във фермерски магазини в София и Плевен.

Снимки: Ваня Иванова

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *