Папа Франциск във Великденското си обръщение: Мислите ми са насочени към жертвите на войните по света

  • Великденската литургия премина при строги мерки за сигурност, осигурени от италианските власти, предаде ДПА

Папа Франциск призова днес във Великденското си обръщение към вярващите за пълна размяна на военнопленници между Русия и Украйна, както и за осигуряване на достъп за хуманитарна помощ в ивицата Газа, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

„Мислите ми днес са насочени най-вече към жертвите на множеството конфликти, които се случват по света, като се започне с конфликтите в Израел и Палестина, както и в Украйна…. Като призовавам за зачитане на принципите на международното право, се надявам на пълна размяна на всички военнопленници между Русия и Украйна – всички срещу всички!“ – каза светият отец от балкон на базиликата „Свети Петър“ пред около 60 хиляди вярващи.

„Освен това отново призовавам за гарантиране на възможността за достъп до хуманитарна помощ в ивицата Газа, отново призовавам за бързо освобождаване на заложниците, отвлечени на 7 октомври и незабавно прекратяване на огъня в ивицата“, добави папата.

Великденската литургия премина при строги мерки за сигурност, осигурени от италианските власти, предаде ДПА. Площадът беше украсен както винаги с цветя и растения, много от които са от Нидерландия. Вярващите се радваха на меки пролетни температури от около 20 градуса, но вятърът беше силен.

Високопоставен духовник ръководи службата от името на 87-годишния папа, който е с влошено здраве.

Имаше аплодисменти, когато Франциск премина покрай множеството в папамобила след литургията, като мнозина викаха: „Viva il Papa!“ (Да живее папата!).

Строгите мерки за сигурност тази година бяха засилени след неотдавнашната терористична атака срещу концертна зала близо до Москва, за която пое отговорност базираната в Афганистан ислямистка терористична групировка „Ислямска държава-Хорасан“.

Дълги опашки се извиха на входовете на площада, докато италианската полиция извършваше проверки.

След литургията папата трябва да произнесе великденското послание и отправи традиционната си благословия „Урби ет Орби“ (Urbi et Orbi) – „Към града и към света“, която тържествената кулминация на Великденските празници.

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Източник: fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *