И след 40 години творчески път, Снежана Полихронова още иска да променя света

  • Тя е родена в Кърджали, днес е известна музикална педагожка, организатор на големи фестивали в България и чужбина, жури на конкурси в цял свят
  • Създава известната детска вокална група „Дъга“, наречена от специалистите явление

Родената в Кърджали Снежана Полихронова отбеляза 40 години творчески път. С концерт-парти на 30 март 2024 година в зала «Джой Стейшън» в София известната музикалната педагожка и мениджър на големи фестивали у нас и в чужбина празнува заедно с бивши и настоящи участници в Детска вокална студия «Дъга» и партньори като известните изпълнители Стефан Вълдобрев, Дичо, Вензи и др.

 

Валентина ИВАНОВА

Музикалната закваска на Снежана Полихронова идва от семейството. Макар че майка й Сийка е акушерка, а баща й Коста работи в минното предприятие „Горубсо“, в дома им постоянно се пее и се изгражда любов към музиката. Затова не е изненада, че и Снежана, и нейният по-голям брат – Любен, един от известните кърджалийски инстументалисти, избират това поприще.

Баба й пее в църковния хор. Именно тя я записва в Школата по пиано в Дома на културата. Там преподавателките й Мария Бояджиева и Красимира Пеева откриват и развиват нейния талант. Междувременно малката Снежана пее в училищния хор в училище «Митко Палаузов» /днес «Свети Климент Охридски»/ с ръководител Марин Владинов.

Съвсем естествено продължава образованието си в музикалното училище, после в Академията в Пловдив. Връща се в Кърджали и през 1982 година става преподавател по музика в СУ «Георги Димитров» /днес «Владимир Димитров-Майстора»/. Там създава голям училищен хор, в който пеят 128 деца. 15-тина от хористите влизат в новосъздадената Детска вокална група «Дъга». Формацията бързо печели популярност, канена е на всички големи прояви в област Кърджали и на много места в страната. Участва в престижния национален конкурс «Нова българска музика», където е определена от специалистите като явление. В периода 1985-1995 година в България работят 560 детски вокални групи. В силно конкурентната среда кърджалийската формация изпъква и се налага като еталон.

Снежана намира съмишленици в ОДК и «Дъга» става част от дейностите в Комплекса.

Вокална група „Дъга“-Кърджали с композиторите Георги Костов и Юлия Ценова, 1987 г.

Ключов момент в житейския и професионалния път на Полихронова е срещата й с композитора от София Димитър Кърнолски. Той създава нови песни специално за групата, а през 1987 година тандемът организира първия конкурс за детска песен „Да запеем дружно“, събрал в Кърджали най-добрите вокални групи от страната. Следващата година тръгва нов конкурс – „Детски диск“.

Тандем в живота и в изкуството

Някак естествено през 1989 година творческият дует става и семеен. Женят се и на следващата година се ражда синът им Димитър-младши.

Софийската „Дъга“, 2015 г.

Амбицията отвежда тандемът в София през 1993 година. Там създават детска вокална студия със същото име. Работата с деца и до днес е най-интересната част от всичко, което правя, признава Полихронова. Нейни възпитаници участват в конкурси в страната и в чужбина и печелят редица награди.

Снежана като жури в Украйна

Макар че не им се иска, Кърнолски преместват „Детски диск“ в София и успяват да напълнят голямата зала на НДК. Насочват се и към Черно море – организират „Песен Магия“ на Слънчев бряг. Следва фестивалът «Орфей в Италия» в курортното градче Лидо ди Йезоло, близо до Венеция. Дни преди началото на първото издание съпругът й Димитър Кърнолски напуска този свят.

„Орфей в Италия“, 2013 г.

През следващите години Полихронова създава Арт център „Кърнолски“, който днес ръководи заедно със сина си Димитър. Организира големи фестивали в «Слънчев бряг». В Италия създава още една международната музикална проява – „Магия Италиана“ в град Римини. Следва Испания, а напоследък тръгна и фестивал в Гърция.

И двата форума в Италия добиват изключителна популярност в цяла Европа и получават подкрепата на местните власти. В едно от изданията на «Орфей в Италия» фурор предизвиква участието на Първия ученически гвардейски отряд и Мажоретен състав „Фаворитки“ с ръководители Елена и Димитър Кондикови от Кърджали.

Междувременно в столицата започва да прави фестивал «Различни, но заедно», където дава шанс на сцената да се изявят млади изпълнители в неравностойно положение». Проявата се реализира от много години с подкрепата на Столична община. А със съдействието на Съюза на българските учители с председател Янка Такева Арт център «Кърнолски» организира «Път към славата». На последното издание купата грабна детският струнен оркестър при Дома на културата в Кърджали с ръководител Мария Петковска.

Път към славата, 2020

Хората идват на нашите фестивали от цял свят, виждат нивото на  организация и качеството на изпълнителите. После канят наши деца на техни конкурси, където те се представят блестящо. Нормално е и мен да ме привличат за жури. Участвала съм в почти всички държави в Европа, в Япония, Казахстан, Малта и др.

Снежана и синът й връчват наградата «Сърцето на България» на Силви Вартан, 2014 г.

Цялата кариера на Снежана Полихронова е подчинена на желанието й да популяризира детската песен, да открива таланти сред малките изпълнители и да им помага да се развиват. Спокойна е, че в работата  все повече навлиза синът й Димитър. Той завършва пиано в музикалното училище в София, след това – педагогика и композиция в Музикалната академия. Днес вече е много добър педагог, композитор и аранжьор, а като мениджър на фестивали – незаменим.

40-годишният творчески път на Снежана Полихронова-Кърнолски е низ от предизвикателства, посрещнати и изпратени с успех, стотици нови приятелства в цял свят, срещи с талантливи деца и хора, отдадени на музиката. Тя обаче не брои годините, те и без друго си вървят. Най-важното е, че не е изневерила на себе си, винаги е правила това, което е смятала за правилно, макар да й е струвало много труд, усилия и лишения. Постигнала, каквото е искала. Но не й харесва, че не може да оправи света.

Тревогата й днес е свързана с цялостното падение на нравите, липсата на ценности и човещина. Притеснена е от поведението на родителите, често включващо простащина. Те поощряват децата да се държат като мачо, да се обличат в най-скъпите дрехи, да имат последен модел мобилни телефони и други такива.

Не знам дали ще ми стигнат сили още дълго да възпитавам възрастните. Децата са си деца, но те слушат родителите си. А за да се развива музикалният талант, е необходима дисциплина, постоянство и много труд, обобщава Снежана.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *