Парламентът отказа да забрани напълно рекламата на хазарт

Парламентът отхвърли предложението за забрана на пряката и непряка реклама на хазарт. То беше внесено от „Възраждане“ и имаше подкрепата на БСП и ИТН. С гласовете на депутатите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС обаче то беше отхвърлено.

Близо два часа продължи обсъждането, като опозицията наблегна на хазартната зависимост и обвини Асен Василев, че покровителства хазартните оператори. Чуха се и призиви към Христо Стоичков да се откаже от участията си в реклами на хазарт.

В предложенията на „Възраждане“ беше залегнала забрана върху пряката реклама на хазарта, като изключение се прави за реклама върху сградите, в които са разположени игрални зали, казина и пунктове за залози. Искаше се и промяна в ставката за социално отговорно поведение, като вместо фиксирана сума се предвиждаше тя да е процент от стойността за направените залози.

Любен Дилов от ГЕРБ-СДС се обяви за приемане на изцяло нов закон за хазарта. Според него е нужен „комплексен подход“ по темата: „В никакъв случай не трябва да оставим темата да потъне в небитието. В същото време, не трябва да изстрелваме снаряд на ентусиазма извън границите на разума, защото ние човешката природа не трябва да променяме и да пипаме“.

Източник: trud.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *