Денков предаде властта, Главчев обеща честни избори

Правителството Денков-Габриел вече е в историята. Преди минути вече бившият премиер Николай Денков предаде властта на служебното правителство на Димитър Главчев в Министерския съвет. 

„Ясно е, че най-трудната и най-важната задача е да успеете да осигурите честни избори. Трудна е, защото няма доверие в част от политическите процеси. Надяваме се, че с вашите действия ще успеете да върнете това доверие. Има няколко индикатора за това – един от тях е ще има ли машини на вота. Защото практиката показва, че когато няма машини, делът на невалидните бюлетини е толкова голям, че се появяват съмнения. Вторият индикатор е делът на невалидните бюлетини. Надяваме се да е нисък, така че никой да не може да оспорва резултатите“, каза Денков.

Той призова Народното събрание да не променя Избирателния кодекс в следващите месеци, защото това също би хвърлило сянка върху изборите, „дори да е направено с най-добри намерения“.

Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че правителството му няма да допусне конституционна криза.

„Не може държавността да не бъде опазена и да е заложник на партийни амбиции и желания“, обясни той.

Главчев допълни, че служебният кабинет поема отговорността да пази суверенитета на държавата, да работи за благоденствието на българските граждани и да изпълни основната си задача като служебно правителство – организиране на честни избори.

„Поех цялата си отговорност и роля, възложена ми от Конституцията, да предложа правителство. Имах колебания, размисли, съмнения, но всичко това оставям днес зад тази врата. Имам доверие на хората, които съм избрал. Съзнавам ясно, че това е огромна отговорност, но съзнавам и сложността на прехода, в който се намираме“, категоричен е Димитър Главчев.

Служебният премиер е категоричен, че няма да се поддава на провокации, да навлиза в дребнотемия и да позволи да влиза в лични страсти и партийни амбиции. „Няма да позволя разколебаване от общи цели, а при следването им ще спазвам стриктно законите“, заяви новият министър-председател.

На извънредно заседание на Народното събрание членовете на служебния Министерски съвет, назначени от президента Румен Радев положиха клетва пред депутатите.

OFFNews

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *