Преди 105 години се ражда д-р Атанас Дафовски – лекар с принос за здравеопазването в Източните Родопи От април 1999 г. многопрофилната болница в Кърджали носи неговото име

  • 21 октомври 2018 година е обявен Почетен гражданин на община Кърджали, посмъртно

Бойка ВАСЕВА, старши експерт в Държавен архив – Кърджали

Д-р Атанас Славов Дафовски е роден на 8 април 1919 г. в село Петково, Смолянско в занаятчийско семейство. Основното си образование завършва в училището в родното си село, след което продължава средно образование – първоначално в гимназията в с. Райково и след това в гр. Кърджали. След отбиването на военната си служба идва в Кърджали и започва работа в Популярна банка като касиер до 1944 г.

През 1945 г. Атанас Дафовски постъпва в Медицинския факултет на Софийския университет и завършва висшето си образование през 1951 г. След дипломирането си идва в Кърджали  и започва работа като участъков терапевт. От 1954 г. до 1956 г. работи като старши ординатор във вътрешно отделение на Болницата в Кърджали. От 1956 г. до 1961 г. е бил завеждащ Вътрешно отделение на Окръжна болница – Кърджали и от 1961 г. става главен лекар на болницата в Кърджали. Близо четвърт век носи бремето на високия пост, но и се радва на успехите, постигнати с усилията на целия колектив. Независимо от многобройните му задължения  и активно участие в обществения живот, той винаги намира време да консултира и лекува хора. Развива активна дейност с която допринася за изграждането, утвърждаването и развитието на здравеопазването в областта и на Окръжна болница, като институция обслужваща населението от целия окръг. Благодарение на своя опит е уважаван от всички в града. През 1959 г. Кърджали е обявен за окръжен център и болницата става окръжна.

Д-р Атанас Дафовски работи и управлява болницата в труден период, но с отговорност и достойнство отстоява професионалната си позиция. Той е личност с високи нравствени принципи, скромен и толерантен и живее с проблемите на болницата. Създава правилна организация на работа и контрол в различните сектори в болницата и създава благоприятна атмосфера за професионална и гражданска изява на всеки служител от болницата. Допринася за построяването на нова сграда за болница и през януари 1971 г. е направена първата копка на новата 10 етажна сграда. Етапът по проектирането коства усилия и много безсънни нощи на Д-р Ат. Дафовски. Лично ръководи проектантските и строителните работи. С изключителна отговорност се отнася към обзавеждането на новата болница и синхронизирането на различните дейности. Строежът на новата болница налага да се съборят част от старите сгради. В началото настъпват непредвидени проблеми, свързани с пропадане на основите, което налага оформянето на различни спомагателни звена. Откриването на болничния корпус става на 29 април 1977 г. С новата сграда леглата се увеличават на 900 и се разкриват нови звена – Гастроентерология, Детско инфекционно отделение, Урология, Травматология, Ендокринология и др. Болницата е снабдена с нова диагностична апаратура, модерен операционен блок, отделение за анестезия и реанимация. Обзавежда се ново съвременно рентгеново отделение и клинична лаборатория. Това също означава един голям организационен талант, една възможност за развитие на клиничните профили и също така изграждане на един много сериозен лекарски състав. През следващите години е направена сериозна крачка към внедряване на нови методики, посещения на известни професори и методически ръководители, изнасят се лекции по различни въпроси, обсъждат се трудни казуси, извършват се операции.

През 1981 г. се разкрива и Център за хемодиализа, който е ценна придобивка за нуждаещите се от такава помощ.

Заради всестранната си дейност като лекар, за големия му принос за укрепване на здравеопазването в града и региона и като дългогодишен ръководител на най-голямото здравно заведение, през 1979 г. той е удостоен със званието “Заслужил лекар”. Носител е на ордените „Народен орден на труда“- златен 1965 г. и „Народна Република България – III степен“ 1977 г. Но най-голямата награда в живота му остава любовта и благодарността на хората, на които той посвещава целия си съзнателен живот.

През април 1999 г. по случай 80 годишнината от рождението му, медицинския съвет приема предложението Многопрофилната болница да носи името на Д-р Атанас Дафовски – главен лекар с дълъг стаж, висок професионалист и голям хуманист. В знак на признателност през 2018 г. с Решение № 221 взето на заседание на Общински съвет – Кърджали с Протокол № 10 от 21 октомври д-р Атанас Дафовски е удостоен (посмъртно) със званието “Почетен гражданин на община Кърджали”.

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *