Паисиевци ще представят област Кърджали на Националната олимпиада по информационни технологии

Дългогодишна традиция за област Кърджали е паисиевци да се класират за финалния кръг на Националната олимпиада по ИТ. Тази година за пореден път те отново са сред най-добрите в страната.

Талантливи момичета и момчета от СУ „Отец Паисий“ доказаха, че притежават потенциал да се съревновават с десетки млади умове в света на технологиите и иновациите. До национален кръг се допускат 15 проекта във всяка категория. Идеите на паисиевци са сред отличените от Националната комисия най-добри състезателни предложения в България.

В рамките на два дни (от 26 до 28 април) в Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации – град Бургас – ще се проведе Националният кръг на олимпиадата, в която СУ „Отец Паисий“ ще представи област Кърджали с 2 авторски проекта на 4 ученици. Финалният етап изисква защита на изготвените от участниците проекти и изпит, проверяващ теоретичната им подготовка.

Ето и имената на класираните ученици и техните разработки:

Направление Мултимедийни приложения: втора състезателна група (VIII до X клас): Проект „Ботев“ – Автори: Габриела Пламенова Янкова – IX A клас, Георги Светославов Гечев – VIII А клас;

Направление Мултимедийни приложения: втора състезателна група (VIII до X клас): Проект „Самолетите“ – Автори: Никола Димитров Мингов – IX A клас, Арда Хюсеин Халибрям – VIII А клас.

Олимпиадата по информационни технологии се провежда в три кръга – общински, областен и национален. За участие в нея се допускат ученици от V до XII клас, разработили собствен авторски проект (софтуерен продукт) в определено направление за съответната възрастова група под ръководството на научни ръководители (учители, изследователи и др.). Ръководител на даровитите, знаещи и можещи паисиевци е г-жа Атанаска Мишонова. Нейните възпитаници – Злати Каменов и Атанас Янков – бяха лауреати на миналогодишната 20-а Национална олимпиада по информационни технологии. По техния успешен път вървят и други момичета и момчета от СУ „Отец Паисий“ – гимназисти от профил Софтуерни и хардуерни науки.

Спокойно можем да кажем, че традицията и бъдещето вплитат ръце и в интересните разработки на учениците ни, и в приемствеността между поколения възпитаници на най-старото училище в Източните Родопи. С увереност споделяме, че зад всеки успех се крие не само актуална и добре генерирана креативна идея, но и системен труд, постоянство и непрекъснато надграждане на знания и умения.

IT концепциите на учениците ни са атрактивни, актуални и функционални, разглеждат историческото ни наследство и потребностите на съвременните хора през призмата на едни от най-новите компютърни технологии. А с тези си качества със сигурност проправят най-верния път към успешно и пълноценно бъдеще!

Вярваме, че за поредна година паисиевци ще представят областта и училището ни в двата етапа от финалния кръг, като демонстрират знания, отлична подготовка и солидни умения в областта на ИТ. Предстои им да проявят любознателност и нестандартно мислене, съчетани с концентрация, адекватни реакции и висока продуктивност при решаването на тест и проектна защита.

Поздравяваме нашите финалисти за положеното старание, огромния труд и завидните знания в ИТ сферата. Пожелаваме им силно представяне и брилянтна защита на проектните идеи в последния кръг на надпреварата.

Успех, момичета и момчета! Гордеем се с вас! Нека това постижение бъде вдъхновяващо начало по пътя ви към нови предизвикателства!

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *