Лазаруването въкръсна след 30 години в село Пчеларово

  • Читалището организира възстановка на стария обичай

Валентина ИВАНОВА

И възкръсна Лазар… Така, както въкръсна след 30 години Лазаруването в с. Пчеларово! И се отвориха тежките порти на къщите, а на сърцата ни олекна, защото влезе не само благословията на лазариците, а и вярата в бъднината. И нека да бъде берекет, здраве и закрила! И нека се множат лазарките в селото ни. Че и ергените за тях. Така коментира за «Нов живот» възстановката на обичая Лазаруване, проведен вчера в черооченското село Пчеларово, Красимира Стоянова.

Възстановка на обичаите, свързани с християнския празник Лазаровден, бе подготвен от Народно читалище „Иван Буюклиев 1926“ с председател на читалищното настоятелство Ваня Михалева.

Обичаят носи любовно-женитбен характер и затова в него участваха момичета над 12 години. Те обикалят селото, пеят песни за любов и наричат стопаните за плодородие, здраве и семейно благополучие.

Амбицирани сме да възродим някои загубени традиции и да вдъхнем живот на общността. За първи път правим възстановка на лазаруването с момичета на около 15 години. Имаше и две по-малки участнички, които с ентусиазъм се включват във всички прояви на читалището, добави Михалева.

Инициаторите се опитват да пресъздадат ритуалите по автентичен начин и затова са потърсили съдействие от по-възрастните жени.

За съжаление, местните традиции са изгубени. Успяхме да възстановим едно наричане, запазено в паметта на хората в района. Останалите песни открихме в интернет, обяснява Ваня Михалева.

Снимки: Христина Русева

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *