Радан Кънев представи в Кърджали приоритетите на Европейския парламент през предстоящия петгодишен мандат

Валери НЕДЯЛКОВ

В предстоящия петгодишен мандат основен приоритет на Коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“ /ПП-ДБ“ и на европейските институции ще бъде Европейската сигурност. Това заяви днес на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Кърджали Радан Кънев, евродепутат от ЕНП/ДБ. Европейската политика по сигурност е тежко занемарена за един повече от двадесет годишен период. От 2014 година доста се говори, но почти нищо не се прави, едва през последната година има някакви наченки на по-смела политика. В рамките на следващите пет година Европа ще трябва да обезпечи своята сигурност, което означава и отбранителни способности, и автономия от гледна точка на производство и складиране на въоръжение, и една по-различна координация между въоръжените сили на отделните държави, а и общи въоръжени сили, каза Радан Кънев, който ще бъде кандидат за евродепутат от Коалиция „ПП-ДБ“.

Вторият приоритет е европейската индустриална политика и превръщането на Зелената сделка в индустриална сделка в Европа. През тези пет години имаше този голям законодателен пакет за Зелената сделка да бъде основен двигател на инвестициите в нови технологии, модернизацията ни на цялата индустрия, на преодоляване на значителните изоставания на европейската индустрия в много ключови съвременни технологии. За съжаление заради КОВИД и инфлационната криза тази инвестиционна част от Зелената сделка не беше осъществена. На нас ни предстои да ревизираме немалка част от приетото законодателство, да го подобрим, а не да го отменим, изтъкна Радан Кънев.

На трето място е европейската здравна политика – още една сфера, в която Евросъюзът има правомощия, които обаче през годините не използваше. След пандемията от КОВИД и тук настъпи едно събуждане, но това е само началото, една основа да започнем да говорим за единен здравен европейски пазар, защото здравеопазването във всичките си измерения е сфера, в която единния пазар на Европейския съюз не работи, уточни Радан Кънев.

В Кърджали Радан Кънев беше представен от Радослав Милев, общински съветник от Коалиция „ПП-ДБ“ и представител на Демократи за силна България в Кърджали от дълги години.

 

Последвайте ни и във Facebook

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *