Млади червенокръстци от областта се включиха в Националната кампания Умножи доброто

За четвърта поредна година, по повод отбелязването на 22.04 – Денят на Земята, Българският младежки Червен кръст организира Национална кампания „Умножи доброто“, която се проведе в периода 15-28.04.2024 г. В кампанията се включиха доброволци от цялата област.

Инициативите стартираха с клубовете на „Бялата лястовица“ , „Славни и забавни“ и “Сподели усмивка“, гр. Кърджали. Младите червенокръстци съвместно с потребителите на Дневен център „Надежда“, почистиха района на парк Простор и засадиха цветя, за радост на посетителите на любимото място за отдих на всички живущи в Кърджали. Инициативата се осъществи по покана на ОП „Паркинги, гаражи и зони за паркиране“, гр. Кърджали, които предоставиха всичко необходимо за реализирането й.

Доброволците и от трите клуба на Момчилград се включиха в Националната кампанията. Клуб „Вяра“ към Духовно училище Момчилград, посетиха детска градина „Здравец“, като представиха презентация на тема „Опазване на околната среда чрез разделно събиране на отпадъци“. След което децата се забавляваха с игри от наръчника на БМЧК „Екология и опазване на околната среда“ и бяха почерпени със здравословна храна от добротворците. Младежите на клуб „Вяра“  предадоха на община Момчилград и пластмасовите бутилки, които събираха през последните няколко месеца. В рамките на година те многократно събираха и предаваха събрания отпадък, като инициативата им се превърна в масова практика за всички на територията на учебното заведение. Младежите на клуб „Надежда“, съвместно с екокомитета към ПГТХВП „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Момчилград основаха еко- клуб „Зелено сърце“, в който да обединят усилия в името на природата. Новооткритият клуб избра за свой рожден ден Деня на Земята, защото всички усилия и екоидеи ще бъдат насочени към висшата цел – ДА ПАЗИМ ЗЕМЯТА ЧИСТА И КРАСИВА! Червенокръстците на клуб „Любов“ към СУ „Никола Йонков Вапцаров“ – момчилград изработиха информационно табло, което поставиха в учебното заведение.

По покана на едно от алумнитата към организацията Kennedy-Lugar Youth Exchange and Study, клуб на БМЧК “От сърце” към СУ “Васил Левски”, гр. Ардино се включиха в почистването на няколко парка в града. Доброволците от клуба споделиха, че са приятно изненадани от нивото на замърсяване на парковете. Съдейки по минали години, то е намаляло поне 3 пъти. Това може да значи само едно – хората са почнали да изграждат ценностната си система, в насока опазване на околната среда и все повече и повече се съобразяват с нуждите на заобикалящата ги среда. В край на месеца се проведе и поход до местността Вардар организиран от доброволците на клуба, клуб „Туризъм“ към ТИЦ – Ардино и Футболен клуб „Ардино“. Дължината на целия маршрут беше близо 20 км.

На 26ти април доброволците на клуб „Щастливи с нас“ към СУ „Христо Смирненски“ , с. Черноочене проведоха редица инициативи. Съвместно с 4тите класове изработиха гривни с послание „Живота на земята е в нашите ръце“. След което проведоха открит урок и учениците научиха колко време е необходимо за разграждането на различните отпадъци и проведоха дискусия за глобалното затопляне.

Благодарим ви добротворци, че полагате усилия за изграждане на положително отношение към природата и заобикалящият ни свят!

Последвай ни във Facebook

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *