Последната монахиня в Покрован очаква с вълнение Великден

  • Униатите от единственото католическо село в Източните Родопи отбелязват Възкресение заедно с православните християни
  • За празничните служби от Пловдив идва отец Клаудио

 

Валентина ИВАНОВА

Униатите в ивайловградското село Покрован очакват Великден с вълнение и нетърпение. От католическата черква в Пловдив ще пристигне отец Клаудио. Той ще служи от Велики Четвъртък до Възкресение. Италианецът подкрепя миряните вече 20 години и идва да води литургията отвреме навреме, защото нямат постоянен свещеник.

Опората на общността е една крехка възрастна женица – сестра Бернадета. 87-годишната монахиня от Ордена на евхаристинки всеки ден е в храма и, доколкото й позволяват силите, се опитва да бъде полезна на хората. Споделя пред „Нов живот“, че не всичк вече й се отдава. Вече не може да се качва по стълбата, за да бие камбаната, както го е правила години наред. Енориашите са направили специално за нея приспособление, пробили са тавана, за да може монахинята да извършва тая обичайна работа отдолу.
За нейна радост храмът е бил пълен на Цветница, макар селото да е почти безлюдно. За Великден очакват още повече хора да си дойдат. Мнозина от селото живеят в големите градове, но са привързани към родния си край. Още повече, че се събират няколко почивни дни.

Черквата „Свето Успение Богородично“

Сестра Бернадета е родом от село Белозем, Пловдивско. Израснала е в религиозно семейство със 7 деца. Пожелала да стане монахиня и отишла в София да се обучава. От 1967 година е в Покрован. Преди да се замонаши, се е наричала Ана. Дълги години заедно с нея служеше и сестра Василия, но преди три години завърши земния си път на достолепните 92.

Покрован е единственото католическо село в Източните Родопи. Намира се на 9 километра от общинския център Ивайловград. Религиозната общност принадлежи към Католическа църква от т.нар. Източен обряд, поради което отбелязва църковните празници заедно с православните християни.

Кметският наместник Иванка Бакалова припомня, че още от далечната 1861 година местните жители приемат унията и се посвещават в католицизма, за да избегнат влиянието на гръцкото духовенство. През 1867 г. построяват черквата „Свето Успение Богородично“. Тя е изгорена от турците на 10 октомври 1913 г. и е изградена отново през 1924 г. Предстои тази година да отбележат 100-годишния й юбилей.

Последвайте ни и във Facebook

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *