Тихомир Филипов от Кърджали се върна с награда от международна конференция в Мюнхен

  • Форумът симулира модела на работа на ООН
  • В него участваха над 200 ученици и студенти от цял свят

Интервю на Валентина ИВАНОВА

 

Тихомир Филипов е ученик в 12-ти клас в СУ „Отец Паисий“в Кърджали. Наскоро взе участие в четиридневна международна конференция в германския град Мюнхен. Над 200 ученици и студенти от цял свят симулират дейности на комисиите на ООН и защитават позициите на различни държави.

  • Как се стигна до участието ти на международна конференция в Мюнхен?
  • Научих от интернет, че се провеждат много подобни конференции по различни теми. Тази в Мюнхен се организира вече 15 години. Правят я неправителствени организации с разрешение на ООН. Конференцията симулира модела на работа на тази организация и цели да се разбере начина, по който функционира световната дипломация изобщо. Кандидатствах онлайн и бях одобрен. След това заплатих една символична такса от 75 евро.
  • Какви хора участваха?
  • В Мюнхен се събрахме над 200 ученици и студенти от цял свят. Откриването беше в една конгресна зала, а отделните комисии заседаваха в замък, превърнат в хостел за млади хора. Лекции изнесоха бивши дипломати и професори в университети. Основната част бяха дебатите. Аз избрах да бъда делегат на Корея в Световната здравна асамблея. В дебатите в комисията ти не представяш собствените си виждания, а защитаваш идеите на държавата, която представляваш, дори да не си съгласен с тях. Общата тема на дебата беше „Използване на технологиите при справяне със световни здравни кризи“. Говорихме за телемедицина, за ГМО-продукти, за защита на човешките данни.

  • Ти ли избра Корея или ти се падна чрез жребий?
  • Избрах Корея още при кандидатстването, защото знаех твърде малко за страната. Впоследствие научих много интересни неща за устройството и живота там. Това ми даде възможност, например, да опонирам на защитника на Нигерия по темата за предоставянето на хуманитарна помощ на по-бедните страни. Корея по принцип е социално консервативна държава. Като общество не вярват в даването безвъзмездно на подаръци на когото и да е. Не само на други държави, а и на собствените си граждани – никакви бонуси, никакви подобни. Стана интересен диспут.

  • Тези конференции имат ли състезателен характер?
  • Не може да се каже, че са състезателни, но все пак отличават някои от участниците. В моята комисия бяхме 11 участници, сред които студенти в престижни университети. Аз получих трета награда, която ми бе връчена на церемонията по закриването на конференцията.

  • Сигурно си натрупал много впечатления? Полезно ли беше за теб това участие?
  • Запознах се с младежи от целия свят с подобни на моите интереси. Точно по време на конференцията Ирак изстреля ракети срещу Израел. Да видиш стотици хора в двора на един замък да обсъждат световната новина е изключителна рядкост, а когато и ти си участник, е неповторимо изживяване. Сред колегите ми имаше хора с различен произход, които защитаваха и едната, и другата страна. Определено мога да кажа, че тази конференция разшири мирогледа ми. Бих ходил и на други подобни, но ми предстои кандидатстудентска кампания. Участието ми в Мюнхен наклони везните при решението ми какво точно да продължа да уча. Мисля да се насоча към международните отношения и международното право.
  • Успех!

Последвайте ни и във Facebook

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *