Главчев разпореди да бъде отменено решението за частната детска болница Служебният премиер може да поиска здравният министър да бъде освободен

Служебният премиер Димитър Главчев разпореди да бъде отменено приетото вчера решение на кабинета за създаване на частна детска болница в София. „Ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет”, съобщават от МС.

 

„Ако докладът за отмяна на решението не бъде депозиран днес от министъра на здравеопазването, премиерът Главчев ще предложи на президента Румен Радев Галя Кондева да бъде освободена от поста”, допълват от кабинета.

В решението на кабинета от вчера беше посочено, че лечебната дейност в болницата ще се реализира по 39 медицински специалности, в 30 клиники и отделения с общо 413 легла, отделения без легла и лаборатории за диагностика и лечение на лица както от 0 до 18 години, така и над 18 годишна възраст.

Решението на Министерския съвет да даде „зелена светлина” за изграждането на частната детска болница предизвика реакциите на президента и на политически партии.

Първата критика дойде от „Дондуков” 2. Румен Радев определи решението на правителството като изненадващо. „Здравеопазването, особено детското, трябва да се развива като държавен приоритет, а не като нечий бизнес”, подчерта държавният глава. Според него кабинетът „Главчев”, вместо да придвижи напред проекта за държавна болница, помага за превръщането на тази кауза в частна. Радев призова правителството да преосмисли решението си.

ПП-ДБ обяви, че внася сигнал в прокуратурата и ДАНС за спешна проверка и призова президента, назначил служебното правителство, и премиера Главчев да предприемат действия за оттегляне на решението.

ДПС също реагира. Председателят на партията Делян Пеевски призова правителството незабавно да преразгледа решението за частна детска болница. Пеевски каза още, че хората „трябва да знаят кой подведе Министерския съвет да вземе подобно решение и чии интереси е обслужил”.

Реакция дойде и от ГЕРБ, откъдето обясниха, че партията винаги е подкрепяла и подкрепя проекта за изграждането на държавна национална детска болница като проект със стратегическо значение за България. „Очакваме всички правителства – независимо служебни или редовни, да работят за изпълнението на този национален приоритет”, се казва в позицията на партията.

Източник: НОВА
Снимка: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *