Мюфтийството изгуби трибуните на спортната площадка в Кърджали Съдът реши, че поземленият имот е със статут на публична общинска собственост

Нов живот

Апелативен съд – Пловдив потвърди решение на Окръжен съд – Кърджали, с което се отказва на Мюсюлманско изповедание – София връщане собствеността на части от недвижим имот, в който понастоящем попадат трибуните на спортната площадка „Арена Спартак“ в града.

Апелативните съдии приемат, че ищецът не е доказал идентичност на искания от него имот със съществувалия преди отчуждаването му през 1950 г. имот, който тогава е бил собственост на Кърджалийска мюсюлманска вероизповедна община.

С тълкувателно решение на ВКС е прието, че не се възстановява правото на собственост по отношение на отчужден незастроен имот, който след одържавяването му е застроен, освен върху останалата незастроена част, ако тя може да се обособи като самостоятелен обект на собственост

След промяната на предназначението му върху отчуждения имот са осъществени благоустройствени мероприятия и той вече не съществува реално до размерите, в които е отчужден.

Предвид обстоятелството, че на терен по Подробния устройствен план на гр. Кърджали, отреден за „Летен театър“ с площ 7 450 кв.м., е изградена спортна площадка с трибуни, който обект се използва и за културни цели и функционира и като летен театър, то мероприятието, за което е отреден се явява реализирано.

С влизане в сила на 1 юни 1996 г. на Закона за общинската собственост, с който е определен режимът на обектите – общинска собственост, процесният поземлен имот е със статут на публична общинска собственост. Горното води до извод за неоснователност на предявения иск, поради което същият подлежи на отхвърляне.

Решението на Апелативен съд – Пловдив подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Припомняме, че през 2014 година Мюсюлманско вероизповедание-София загуби делото за собствеността върху земята и сградата на Регионалния исторически музей в Кърджали. Въпреки това, миналата година Главно мюфтийство отново предяви претенции – този път върху недвижим имот, в който понастоящем попадат трибуните на спортната площадка „Арена Спартак“ в града.

Последвай ни във Facebook

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *