Златните баби на Пчеларово боядисаха яйца на Велики четвъртък

Исмет ИСМАИЛ

Със собственоръчно боядисани пъстри яйца и козунаци посрещнаха кмета на Община Черноочене инж. Айджан Ахмед и председателят на Общинския съвет инж. Месру Мюмюн дамите т. нар. „златни баби“ от Народно читалище „Иван Буюклиев 1926“ в село Пчеларово с ръководител Ваня Михалева.

Общинското ръководство уважи съживеният в селото традиционен християнски обичай на Велики четвъртък да се боядисват великденските яйца.

Те поздравиха празнуващите с настъпващите великденски празници

Боядисването на яйца за Великден е традиция за християните по цял свят. Прието е обичаят да се състои на Велики четвъртък или на Велика събота преди Възкресение Христово.

Традиция е на Великден боядисани яйца да се носят в църквата, където се раздават на близки. Така ще се направи и в село Пчеларово, където в църквата света „Петка“ ще се оставят боядисани яйца, разказват за обичая жените от Пчеларово.

На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. Обикновено се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и усукано около тях тесто. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете, и на роднини.

За семействата, които не успеят да изпълнят ритуалите днес, се дава втора възможност – да боядисат яйцата и да омесят козунаците в събота.

След въздържанието на Разпети петък съботата е денят за довършване на подготовката за празника, обясняват организаторите от Пчеларово.

Последвай ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *