Кметът Ерол Мюмюн преряза лентата на обновения площад Хаджи Димитър (ВИДЕО) Ще бъдат финансирани още инфраструктурни проекти на община Кърджали за 50 милиона лева 

Валентина ИВАНОВА

Една важна входна точка за туристическия поток в Кърджали най-после придоби по-приветлив вид. След реконструкция и благоустрояване на част от площад „Хаджи Димитър“ се обособи т.нар. „синьо-зелен остров“. Така се създаде инфраструктурно пространство, важно за старата градска част при преодоляване на климатичните промени.

Площад „Хаджи Димитър“ е емблематично място за старата градска част на Кърджали. За поколения наши съграждани площадът беше място за срещи, отдих и забавление. За съжаление, в последните години видът и състоянието му не даваха възможност да се използва по предназначение. Остарялата инфраструктура се превърна в предпоставка за създаване на т. нар. „топлинен остров“, каза в словото си при откриването на обекта кметът на община Кърджали Ерол Мюмюн.

Той подчерта, че през последните години сме свидетели на климатични промени, които налагат ново мислене не само в администрацията, но и в общността.

Участието на Община Кърджали като партньор в проект „Прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в общините на Република България“ даде възможност да се извърши реконструкция на площада и той да стане неделима част от синьо-зелената система на град Кърджали. След приключването на проекта имаме едно ново начало за това място и тук отново – както младите, така и по-възрастните, ще могат да намерят място за отдих.“, добави Мюмюн.

Кметът на Кърджали увери, че общината ще продължи с обновяването и на други обществени пространства.

Той припомни, че на 14 март бяха подписани споразумения в Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/, с които ще бъдат финансирани инфраструктурни проекти на общината на стойност 50 млн. лв. Близо 5 млн. лв. са предвидени за изграждане на детски площадки, зони за отдих, пешеходни алеи и други в най-многолюдния квартал на Кърджали – „Възрожденци“. Също така там ще бъде изградена и многофункционална спортна площадка. Стойността на проекта е за близо 530 000 лева, които ще бъдат отпуснати от държавата.

За всички квартали на града сме предвидили облагородяване на зелените пространства, оформяне на кътове за отдих и детски площадки. Така че, нека да се поздравим с новата придобивка и тук отново ще призова кърджалийци да са отговорни и да пазят новопостроеното, посочи кметът на община Кърджали.

Обектът „Реконструкция и благоустрояване на част от площад „Хаджи Димитър“ и обособяването му в „синьо-зелен остров“” е финансиран по Програма „Опазване на околната среда и климатичните промени“  на Европейското икономическо пространство(ЕИП).

Водещ партньор по проекта е Националният доверителен екофонд. Партньор от страна на донорите е Асоциацията на местните и регионални власти (KS) в Норвегия в сътрудничество със Западно-Норвежкия изследователски институт. Партньорите в България са Бургас, Варна, Кърджали, Пловдив, Русе, Сливен, Стара Загора и София – град. Във всяка от осемте общини реализира по един иновативен пилотен инвестиционен проект с общ бюджет до 2,8 милиона евро.

Стойността на инфраструктурната мярка в Кърджали е 290 920 лева без ДДС.

Продължителността на проекта бе 46 месеца, а изпълнител – фирма „Караман“ ООД.

На официалната церемония за откриването на обновения площад „Хаджи Димитър“ присъстваха заместник-кметовете на община Кърджали Байрям Байрям, Тунджай Шюкрю, Даниел Делчев, председателят на ОбС-Кърджали инж. Мухаррем Мухаррем, секретарят на община Кърджали Айтен Сабри, общински съветници, служители на общинска администрация, граждани и медии.

В края на церемонията кметът Ерол Мюмюн и заместникът му – Даниел Делчев заедно посадиха дърво в озеленената част на обновения площад.

Последвай ни във Facebook

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *