Мара Белева гордо служи в БЧК вече 80 години Очаква 8 май, деня на доброволеца, със самочувствие за чудесно свършената работа

  • Наближава 110-годишният юбилей на червенокръстката организация в Кърджали

Талина ТОДОРОВА

Скоро ще отбележим 110 годишнината от създаването на Червения кръст в Кърджали. Имам удоволствието и честта да бъда съседка на един от доайените на БЧК, най-дългогодишният доброволец на Червения кръст в Кърджали. Това е Мара Белева Радева, която цели 80 години е отдадена на доброволческата дейност в града. Дъщеря е на беломорски тракийци, които в 1943 година за втори път напускат родните си места в Гърция и с една волска кола преминават прохода Маказа с пет деца и баба им и майка им. Когато стигат до Момчилград, тамошната червенокръстка организация ги посреща с казани топла храна. Малкото осем годишно момиче – Марчето, се заглежда в младите доброволци в Червения кръст с бели касинки с емблемата на Червения кръст и се влюбва завинаги в тях. От тогава започва доброволческа й дейност.

Дълга е нейната история. Съжалява, че не е водила дневник за извършеното, за да може да разкаже всичко сега. През годините е спасяввала много човешки животи, например Фатме от съседна Турция, претърпяла катастрофа в Кърджали, Мара й оказва първа долекарска помощ. Тя спира автобуса, с който Фатме трябва да се върне в Бурса, оказва й медицинска помощ и чак тогава я пуска да тръгне.

Благодарение на намесата на БЧК, всичко завършва добре и всички са доволни. Пътниците и шофьорът дълго аплодират доброволците.

Друг случай, който ми е разказвала е спасяването на военен, който развива двойна бронхопневмония. Мара Белева се оказва на мястото и веднага намира начин да доведе известния тогава д-р Борис Простов, а той извиква и д-р Касабов, за да окажат професионална медицинска помощ. Тримата цяла нощ дежурят, докато болният не отвори очи.

Много подобни случаи ми е разказвала. За нея не е имало затворени врати в града. Освен доброволец, тя е и 30 годишен безвъзмезден кръводарител.

На достолепната си възраст Марчето се грижи за дръвчетата в квартала, окопава ги пролет и есен. За работата си в екип 254 към БЧК говори винаги с гордост и с удоволствие. Екипът винаги е работел с радост, лекота и усмивки, които са съхранили и до днес.

За дейността си през годините Белева е награждавана неведнъж със златна значка, грамоти и отличия. С трепет очаква отпразнуването на 110 годишнината от създаването на БЧК в Кърджали на 8 май 2024, когато е Деня на доброволеца. Пожелавам на моята съседка-добороволец дълъг живот в добро здраве.  Нека в този ден да поздравим всички доброволци, да бъдат весели, здрави и горди с делата си, и че са част от тази хуманна дейност. Нека бъдат здрави и щастливи и заедно с БЧК.

 

Последвай ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *