Окупирана и под постоянен обстрел, Палестина заема 157-о място от общо 180 държави и територии, наблюдавани през 2024 г., като в категорията сигурност се намира сред последните 10 държави, се казва още в съобщението.

От държавите в нашия регион спад със седем места отбелязва Сърбия, стигайки до 98-о място. Според „Репортери без граници“ проправителствените медии в Белград разпространяват пропагандата на Кремъл, а властите заплашват руски журналисти в изгнание. Самата Русия е на 162-ро място от 180 държави. Организацията за трета година посочва, че войната, която наскоро преизбраният за пореден мандат руски президент Владимир Путин води срещу Украйна, сериозно се отразява на сигурността на медиите и журналистите в тази страна, заемаща 61-во място в класацията.

Дори триото начело на световния индекс за свобода на печата допринася за спада в общия политически показател. Въпреки че запазва първата си позиция, Норвегия е сред страните, които са претърпели спад по отношение на политическия контекст. Ирландия отстъпва позицията си на лидер в Европейския съюз на Дания, която е следвана от Швеция.

Виетнам, Китай и Северна Корея – трите азиатски държави в дъното на миналогодишния индекс, отстъпват позициите си на три държави, чиито политически резултати са се сринали – Афганистан, Сирия и Еритрея.

В заключение от RSF отбелязват, че се очаква много силен натиск във всички региони на света, където през тази година ще се състоят избори. Организацията дава пример със Словакия, където в навечерието на изборите тази пролет бе разпространен, генериран с изкуствен интелект, аудиозапис с гласа на журналистката Моника Тодова, чиято цел бе да повлияе на изборните резултати. Според „Репортери без граници“ при липсата на регулации за използването на генеративен изкуствен интелект могат да се очакват и други подобни случаи на предизборна дезинформация посредством манипулирани записи.

На 21 май ще се състои и международната конференция „Нови хоризонти в журналистиката: Избори и демокрация“, организирана от World Press Institute, в партньорство с АЕЖ и фондация „Америка за България“.

По повод Световния ден на свободата на печата АЕЖ – България покани всички български журналисти и медийни експерти да участват в седмото национално проучване за свободата на изразяване в страната. Асоциацията прави изследването на всеки две години от 2011 г. насам.