В Гърнатскине конаци млади моми сядат в Гергьовска люлка На 6 май Фолклорната къща показва възстановка на типичните родопски обичаи

Валентина ИВАНОВА

Фолклорна къща „Гърнатскине конаци“ подготвя поредната възстановка, която ще покаже характерните празнички обичаи на родопчани. Собственикът на интерактивния музей край Момчилград известният певец Филип Синапов разказа пред «Нов живот», че на 6 май ще покажат типичния Гергьовден.

В първата част е предвидено бродене на реката – в случай река Върбица, която минава в близост. След това всички присъстващи ще се окичат с повои около кръстовете, за здраве, ще си умият лицата, ще преметнат вода зад себе си, защото водата на този ден се смята за лековита.

В двора на къщата ще има Гергьовска люлка. Всяка мома ще седне в нея, а момците, които я харесват ще я люлеят. Ако тя отблъсне някой юнак, значи тя не желае той да я люлее.

Завършекът на ритуалите е наричането на китките – типичен обичай за село Гърнати, обяснява младият етнограф. Две-три възрастни жени напяват различни наръчки /наричания/ за китките, направени от младите моми. Всяка е вложила различни цветя, кончета и възли, за да си познава своята. Всички букетчета се поставят в специален съд – харкума, покриват се. Отгоре на кръст се слагат два ножа – пазители на техните желания.

Филип Синапов

Накрая се извива кръшно родопско хоро край реката, като естествен финал на празничния обичай.

Всички желаещи да се включат във възстановката и искат да се облекат в народни носии, трябва да отидат в „Гърнатскине конаци“ в 8,30 часа, тъй като началото на проявата е обявено за 9,30 ч. Фолклорната къща разполага с над 40 типични родопски костюма. Но всички са добре дошли, дори само да наблюдават възстановката, любезно кани стопанинът Филип Синапов.

 

1 Отговор

  1. Бай Севдалин каза:

    Браво. Архитектурата на конака одговаря на оригиналните турски конаци, които са записани в юнеско, като световно културно наследство. В Анадола има безброй такива конаци, махали, села обявени за световно културно наследство. Браво на младежа, не е забравил доброто минало.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *