Отново стотици ще търсят изцерение на Дамбалъ в нощта на 5 срещу 6 май Община Момчилград създава организация, за да не допусне инциденти, поради голямото струпване на хора.

Нов живот

И тази година стотици ще потърсят изцерение в планинската местност Дамбалъ над Момчилград в нощта срещу Хъдърлез. Според местно предание на 5 срещу 6 май ледените води, извиращи от скалите в района, добиват чудодейна сила и в тях изцеление намират страдащи от заекващи, парези, екземи и други болести.

Винаги идват хора от цяла България, както и от Турция и Гърция. Множеството търпеливо чака настъпването на полунощ, когато гората прошумява по особен начин, което е знак, че двамата светци Хъдър и Иляз преминават над дърветата. Точно в този момент започна ритуалното къпане в ледените води на извора. Деца и възрастни се потапят в басейните около чешмата.

Миналата година бе напълно обновена е 6-километровата пътна отсечка между селата Груево и Летовник, по която се минава за местността Дамбалъ.

Община Момчилград заедно с полицията създава организация, за да не допусне инциденти, поради голямото струпване на хора.

Районът на Дамбалъ е почистен, а в нощта на 5 срещу 6 май с генератори ще бъде осигурено осветление около извора. До него няма да бъдат допускани автомобили, за които са организирани 2 паркинга. Първият е в края на село Летовник, а вторият – в подножието на Дамбалъ. Деца и трудноподвижни хора ще бъдат извозвани с организиран от общината и доброволци транспорт. Автомобилите ще вземат пътници само от паркинга край Летовник.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *