Апостолите на България отново имат нужда от реставрация Художниците Павлина и Владимир Чукич обновиха стенописа в СУ «Отец Паисий» преди 10 години

Ваня ИВАНОВА

Стенописът „Апостолите на България“ на Георги Трифонов е част от историята на училище „Отец Паисий“ в Кърджали. То краси фоайето на първия етаж и се вижда  още на влизане.

При големите ремонтни дейности преди две години става частично наводнение от спукана тръба, което достига до паното. Засегната е горната част, където са главите на апостолите, има повредени участъци и по дрехите им. За вестник «Нов живот» директорът Златко Атанасов сподели необходимостта от частична реставрация. Преди дни той покани за консултация кърджалийските художници Владимир и Павлина Чукич.

Обърна се към тях, защото те вече са реставрирали фриза през 2013 година за 100-годишнината на училището. Тогава го правят като дарение за вековния юбилей на школото, в което е учил Владимир, и като почит към Георги Трифонов.

Директорът Атанасов се обръща първо към СБХ в София, но оттам му искат фантастичната сума от 15 000 лева. В търсене на решение, показва на семейство Чукич състоянието на стенописа. Въпреки че не е изложен на пряка слънчева светлина, тъмните цветове са изсветлели. Пораженията са основно в долната част. При миене на пода, чистачките пръскат вода с парцалите. Така на места се образуват бели точки, изтрити и побелели участъци. Кафявата боя е най-нетрайната. А в долната част на стенописа всичко е в тази гама. Владимир изрази пред «Нов живот» задоволството си от поведението на учениците, които са опазили фриза. Никъде няма надраскано.

Макар да се очертава доста работа, двамата художници се наемат да я свършат. Искат от първата съпруга на Георги Трифонов – Йорданка, проекти, за да определят точно цветовете. За жалост нищо не е запазено.

Установяват, че авторът си е свършил перфектно работата – използвал е технология, запазила цветовете повече от 30 години. В десният ъгъл фризът е малко увреден, забелязва се квадратче с подписа на автора.

Владимир знае как работи Трифонов, защото навремето му е помагал за паното в СУ «Васил Левски» в Крумовград. Виждал е как забърква боите по учебник, ползвайки стари рецерти, за да фиксира добре боята. Рисува акварелно, защото като се напласти боята, започва да се лющи.

Двамата Чукич ползват фиксиращ ферниз, намазва се с четка или валяче, може и с пръскане при по-голяма площ. С него отгоре боята се запечатва. Реставрацията се получава много добре. Всички са доволни от добре свършената работа – и възложителите, и изпълнителните. Дори съпругата на автора, която идва за юбилейните тържества на училището, изказва възхищението си от получения резултат.

Ръководството на училище поставя пред стенописа кашпи с цветя, за да не го драскат децата, като минават с раниците си. Въпреки това, 10 години по-късно блясъкът на «„Апостолите на България“ е помръкнал. Работата отива към поредна реставрация.

Павлина и Владимир Чукич се чувстват съпричастни към стенописа и са готови отново да поемат предизвикателството.

Снимки: Ваня Иванова

Последвай ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *