Джамията на седемте девойки в село Подкова събра стотици мюсюлмани Мевлид отслужи районният мюфтия Басри Еминефенди

Нов живот

Стотици мюсюлмани се събраха в Джамията на седемте девойки в село Подкова на 6 май, както всяка година на този ден.  Мевлид за изцеление и вяра отслужи районният мюфтия Басри Еминефенди. Дойдоха хора от цялата страна и от чужбина.

Джамията на Седемте девойки е възстановена през 2009 г. като е съхранена древната строителна технология и е обявена за паметник на културата. Малко по-късно е издигнато и 24 метрово дървено минаре. Джамията е единствената по рода си в България и представлява уникален образец на ислямската архитектура.

Легендата разказва, че през 1428 г. седем девойки, чийто годеници не се завърнали от война, продали своята зестра и със средствата издигнали джамията за чудо и приказ в село Подкова. Те докарали дървения материал от близката гора, и за една нощ построили джамията, без да забият нито един пирон в конструкцията. На сутринта, преди да се разсъмне, момичетата се поклонили, помолили се и повече никой не ги видял. Според преданието джамията е завършена точно на 6 май и в тази връзка всяка година на този ден се прави мевлид за здраве и берекет.

В непосредствена близост до джамията в гробищния парк се намират камъни с лечебни свойства, които са най-силни на 6 май. Това са провиралото „Дупчения камък“, камък за коленете и ставите, камък за главоболие, камък за кръста. Всеки от тях има табела с фигурално обозначение как точно да се възползват от лечебните им сили.

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *