Отец Паисий в Кърджали разполага с най-голямата училищна колекция картини Ученици готвят софтуер за популяризирането й в интернет

Ваня ИВАНОВА

Една от най-големите училищни колекции на картини от известни български художници се съхранява в СУ „Отец Паисий“в Кърджали. Те не са заключени в някой склад, нито са прибрани в отделен кабинет, а красят фоайетата, коридорите и залите в школото. Събирани са от десетилетия и са опазени в автентичния им вид, не са повредени от учениците или персонала. В сбирката могат да се видят творби на автори като Станка Димитрова, Георги Трифонов, Джемал Емурлов – Джими, Владимир Чукич, Павлина Чукич, Николай Тюркеджиев, Ева Паскова, Емил Пенчев, Камбер Камбер, Иван Стойчев, Христо Габеров, Иван Стоянов и още много други творци.

Директорът Златко Атанасов пред картина на Джими

Още при влизане в „Отец Паисий“ замирисва на изкуство. Във фоайето на първия етаж на цяла стена е паното „Апостолите на България“ – дело на художника Георги Трифонов, живял и творил в Кърджали няколко години. На втория етаж, ви посреща голямото платно “Паисий” на Кою Денчев, емблематичен портрет на патрона на училището. До него е поставен портретът на първата учителка в Източните Родопи Параскева Ванкова, нарисуван и дарен от преподавателя по изобразително изкуство и бивш ученик в школото Иван Стойчев.

Още две работи на Джемал Емурлов-Джими

При събирането на колекцията директорите са проявили приемственост и непрекъснато са я обогатявали. Днес тя наброява над 100 картини. Повечето са постъпили след пленери на местното дружество на художниците, каквито са се организирали навремето. Други са специално подарени за различни празници или годишнини на училището. Може би една от най-ценните е „Велико Народно събрание“ на Георги Трифонов, дар от съпругата на автора Йорданка за 100-годишния юбилей на «Отец Паисий».

Павлина Чукич пред своята картина „Дъщеря ми“

Стопаните са се погрижили творбите да са представени в сайта на училището, фотографирани са и се съхраняват в училищен албум. Колекцията се обогатява периодично и стремежът на ръководството е да се популяризира. Обсъжда се идеята, в паралелките с информатика и информационни технологии, ученици да разработят софтуерен продукт, за да я представят в Интернет. Когато видите някоя картина и искате да научите повече за автора или историята й, чрез GSM и сканиране на QR код, да получите директен достъп до Уикипедия или до информация предоставена за ползване. Както и информацията от самата картината да води в Уикипедия към автора. Ако пък няма достатъчно информация в Уикипедия, да може да се допълва от училището. Директорът Златко Атанасов се надява този проект скоро да се реализира.

Владимир Чукич пред графичната си поредица „Абстракции“

 

„Вечно“ на Николай Тюркеджиев

 

Графики на Емил Пенчев

 

Цикъл абстракции на Иван Стоянов

 

„Микрокосмос“ на Станка Димитрова

 

Най-ценната картина в колекцията – „Великото народно събрание“ на Георги Трифонов

Снимки: Ваня Иванова

 

Последвайте ни и във Facebook

1 Отговор

  1. Златка Вълчева каза:

    Най-добрата начална учителка Ветка Делчева, прекрасно училище с дух, атмосфера и богата култура. Гордея се, че съм учила в училище „Отец Паисий“ гр. Кърджали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *