В Гърнатскине конаци българи и чужденци се събраха на Гергьовден (ВИДЕО) Млади моми се люляха в люлка, газиха в реката, научиха много за родопските традиции

Валентина ИВАНОВА

Много гости посрещна Фолклорна къща „Гърнатскине конаци“ на 6 май. Дойдоха хора чак от Ксанти, които облякоха родопски носии, за да се включат в организираната възстановка.

Стопанинът на интерактивния музей край Момчилград Филип Синапов, познат като певец и етнограф-родолюбец, беше подготвил характерни празнични обичаи на родопчани, свързани с Гергьовден. Включиха се и ученици от горните класове на от СУ «П.Р.Славейков».

В първата част бе предвидено бродене на реката – в случай река Върбица, която минава в близост. След това всички присъстващи се окичиха с повои около кръстовете, за здраве, умиха си лицата, преметнаха вода зад себе си, защото водата на този ден се смята за лековита.

В двора на къщата бе изградена Гергьовска люлка. Всяка мома седна в нея, а момците, които я харесват се спуснаха да я люлеят.

Наричането на китки, характерен момент от гърнатската традиция, предизвика голямо забавление и усмивки сред участващите момичета. Две-три възрастни жени напяват различни наръчки /наричания/ за китките, направени от младите моми. Всяка е вложила различни цветя, кончета и възли, за да си познава своята. Всички букетчета се поставят в специален съд – харкума, покриват се. Отгоре на кръст се слагат два ножа – пазители на техните желания.

На девойка от 11 клас наричането гласеше, че далеч ще ходи. То си призна плановете да учи в чужбина и това предизвика бурен смях, разказва младият етнограф Синапов.

Облечени с народни носии, участниците бродиха във водите на река Върбица, люляха се на Гергьоска люлка, потопиха се в миналото, забавляваха се, но и научиха много за родопските обичаи.

За възрастните хора това, което правя, е спомен от детството. Но за малките, за подрастващите е един нов свят. Техните баби не предат вълна и не им пеят народни песни. Те са модерни жени – сърфират из нета и ходят на козметик. При нас младите хора могат да научат много за традициите и обичаите, които българите са съхранили през вековете и така са опазили духа на нацията, допълва Филип Синапов.

Последвай ни във Facebook

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *