Инициативата Мултикултурния град стана на 17 години

„Чрез Инициативата „Мултикултурният град“ ние вече 17 години изследваме необикновения начин, по който в хромозомата на Кърджали се съчетават етнокултурите, поколенческата памет и етническите идентичности“ – казва Радост Николаева от Арт движение Кръг. 17-тото издание на Инициативата „Мултикултурният град“ тази година ще стартира с ДЪРВО с историята на три поколения от едно кърджалийско семейство, която се простира между България, Обединеното кралство, Холандия, Германия и Турция, и в която винаги присъстват изкуствата. Историята тръгва от Нурие Хамди Мехмедали, родена в Кърджали през 1927 г., където е известна като първата майсторка на ръчна бродерия. За времето си е била образовано момиче, завършила е 8 клас в тогавашното Медресе (РИМ-Кърджали днес), починала е на 90-годишна възраст и е оставила майсторски творби в историята на занаятите. В изложбата са представени рязана бродерия, скици и артефакти от ръчните занаяти в Кърджали от 30-те години. Арт нишката от фамилната история на баба Нурие е представена с авторски творби на потомците й, последният от които е 27-годишният Едис Билгин, който в момента завършва политилогия и медии в Хагския университет, а в Дървото с фамилни истории е представен с инсталации с авторска поезия на англ. ез.

Кърджалийски младежи от 70-те години на миналия век

Инициативата „Мултикултурният град“ по традиция ще отбележи Световния ден на културното многообразие за диалог и развитие 21 май, този път с предизвикателство към младите хора – младежи пишат на тема „Моето бъдеще в Кърджали“: МОЯТ КЪРДЖАЛИ – МОЕТО ДЕТСТВО /как се научих да обичам хората, улиците, пазарите, часовника…/; МОЯТ КЪРДЖАЛИ – МОЕТО ЮНОШЕСТВО /как извървях пътя до ценностите на моето време, как се научих да мечтая, разхождайки се по улиците на моя град…/; МОЯТ КЪРДЖАЛИ – моето бъдеще /как да помогна моят град да се развива, където и да съм/. Това ще бъде стартовата акция, а изследването ще продължи от 21 май до 20 октомври 2024, като се финализира с книжка по темата.

В програмата на 17-тото издание на „Мултикултурният град“ са включени също едно пътуване във времето на историка и журналист Георги Кулов под надслов „Балканска етнопалитра: Лицата на балканския фолклор“, както и представяне на певицата с международна кариера Лика Ешкенази, която наскоро публикува първата си книга „Песента на гугутките“, а нейна изложба с художествени творби ще бъде представена за първи път в Кърджали на 16 юни.  Ден преди това, на 15 юни, наградата „Мултикултурният човек“ ще бъде връчена за 12 път.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *