Лъчезарната Бесте Бербер откри самостоятелна изложба в ОДК в Кърджали Младата художничка вече има над 20 награди от международни, национални и регионални конкурси

Ваня ИВАНОВА

Рисуването винаги ще съпътства живота ми, защото то е част от моето сърце. Много обичам киното и литературата.  Затова сред картините ми има портрети на писатели като Достоевски и актьори като Джеймс Дийн. Любима ми е рисунката, вдъхновена от филма «Мълчанието на агнетата», каза за «Нов живот» Бесте Бербер на откриването на първата си самостоятелна изложба в ОДК-Кърджали. Дванадесетокласничката от СУ «Отец Паисий» показа 31 рисунки с техниките акварел, графика, туш и перо.

Талантливата ученичка вече 12 години учи рисуване в Школата по изобразително изкуство при преподавателката Севинч Еминова.

На откриването дойдоха много съученици на авторката, учители, приятели и ценители на изобразителното изкуство. Сред тях беше Веселина Тихомирова – зам.кмет на община Кърджали, която поднесе приветствие  от името на кмета Ерол Мюмюн.

С много вълнение и любов, Златка Пеньова, директор на ОДК, и Севинч Еминова разказаха за първите стъпки на малката художничка в света на изобразителното изкуство, за усилената работа, за дългия път в развитието на дарбата на Бесте, за многобройните й изяви и награди. Бесте Бербер вече има над 20 награди и отличия в международни, национални и регионални конкурси. Тя е трикратен носител на награди от Националния конкурс за детска рисунка „Вълшебният свят на Родопите“, Кърджали. Спечелила е Специална награда в Международен пленер „Арт пристан” – Русе, както и награди в Национален конкурс „Св.Трифон Зарезан“ в Сунгурларе, Областен конкурс за детска рисунка „Родопски багри”, Кърджали, Национален конкурс „Малките нашенци“, Казанлък и др.

Любимата рисунка на авторката, вдъхновена от филма „Мълчанието на агнетата“

Участва в две международни изложби в Турция по проект „Заедно на един мост“ на Ротари клубовете в Одрин и Кърджали.

С голямо желание се изявява и като илюстратор. Участва в рисунки в помагалото на БЧК за деца „Учим се да помагаме – мама, татко и аз“. Илюстрира и двете книги на кърджалийската писателка Маргарита Павлова – „Вълшебството на снежинките“ и «Приказки», като втората е преведена на турски език от Хабибе, майката на художничката.

Художничката с майка си

Бесте е много талантливо дете, с годините разви своето въображение и креативност. Сигурна съм, че тези овладени техники и начинът на работа в ателието ще й помогнат да е креативна, комбинативна, да е творческа личност, да се развива в сфери, в които желае, които са й по сърце. Тя е и много дисциплинирана и последователна, ще успее във всичко, с което се захване, сподели за «Нов живот» преподавателката Севинч Еминова.

Бесте с кърджалийската писателка Маргарита Павлова

За да остане спомен от нейните години в ОДК, Бесте подари картината си «Автопортрет», а Община Кърджали откупи картините „Коне“ и Зима“.

Изложбата може да бъде посетена в ОДК до 1 юни.

Снимки: Ваня Иванова

Последвай ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *