Ученици от Енчец отбелязаха 10 май – Световен ден на физическата активност Мотото тази година е „Движението – това е здраве”

Нов живот

10 май е обявен за Световен ден на физическата активност с решение на 55-та Световна здравна асамблея през 2002 г. Мотото е “Движението – това е здраве”. Основната цел е насърчаване на физическата активност сред всички групи от населението и отговорност на всеки за  утвърждаване на здравословен начин на живот, който включва ежедневна физическа активност.

С цел насочване на вниманието към ползите от физическата активност, експерти от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ на РЗИ-Кърджали, разпространиха информационни материали сред ученици в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Енчец, общ. Кърджали. За усърдното представяне в проведените тренировки и футболен двубой, учениците получиха подаръци с пожелание да бъдат здрави и да продължават да спортуват.

Проучванията показват, че физическата активност и здравословното хранене са най-важните фактори за постигане на пълноценно здраве. Редовните физически упражнения допринасят не само за поддържане на нормално тегло, подобряване на физическото и психичното здраве, но и предпазват от редица заболявания. Хората, които са физически активни страдат по-рядко от коронарна болест на сърцето, високо кръвно налягане, мозъчен инсулт, остеопороза. Физическите упражнения подпомагат имунната система и намаляват риска от рак на дебелото черво, подобряват настроението и самочувствието.

Физическата активност и спортът са особено важни за децата и младежите, чийто организъм е в процес на растеж и развитие, на дооформяне пропорциите на тялото, на физическо и психическо съзряване. Редовната физическа активност при тях помага и за дълготрайно укрепване на организма. Спортът понижава и рисковете от психични разстройства – при физическа активност се повишават нивата на допамин в мозъка, както и помага за развиването на социални умения и заформянето на приятелски кръг.

Последвай ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *