Хор Незабравки представи Кърджали в национален православен фестивал В проявата в Попово участваха повече от 170 хористи от страната

Нов живот

Дамски хор „Незабравки“ при Народно ч „Обединение 1913“, град Кърджали, се включи за първи път в 6-тото издание на Националния православен фестивал „Св. св. Кирил и Методий“ в Попово, област Търговище. Като единствени представители на Южна България, ангелогласните „Незабравки“ с диригент Тавит Мачикян представиха пред публика на две места своя репертоар от църковни песнопения. Така те станаха част от повече от 170 хористи , посетили  Бялото градче, както наричат Попово, за да го превърнат  за поредна година в духовен център на България. Получиха лични благодарности, плакет, икона и награди от директора на фестивала Петър Кирилов.

Изданието тази година протече в две направления – хорови концерти и галаконцерт. „Незабравките“ направиха свой самостоятелен  концерт от църковни и светски песни в село Светлен, където обогатиха културния живот на  местните жители, събирайки ги в читалището, а след това пеейки  и в православния храм там.

Кулминацията на фестивала бе галаконцертът, който премина под мотото „За слава Божия“ и се проведе в концертната зала в Дома на културата „Димо Коларов“ в Попово. На сцената, освен кърджалийските „Незабравки“,  се изявиха още  шест хорови състави от градовете Свищов, Шумен, Ловеч, Русе, Севлиево и Търговище.  Концертът започна с водосвет за здраве на жителите на Попово и гостите на духовното събитие, отслужен от духовни лица и бе изключително тържествен.

Събитието се организира от Община Попово, Дом на културата „Димо Коларов“ и Сдружение за фолклор „Цветница“, с благословението на Светия Синод на Българската православна църква и под патронажа на Русенската Света митрополия.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *