Започва пръскане срещу марокански скакалци в Чернооченско

Исмет ИСМАИЛ

При благоприятни атмосферни условия в събота ще започне двудневно пръскане със селскостопанска авиация срещу вредители на марокански скакалци в 8 чернооченски села. Очаква се в петък хеликоптерите да кацнат на стадиона в Черноочене.

Мярката е във връзка с обявен от Министъра за земеделието и храните каламитет – масова поява на марокански скакалци. Тя е с цел овладяване популация на вредителите и превантивни мерки срещу щети за имуществото и икономиката на общината, заяви кметът на Община Черноочене инж. Айджан Ахмед.

Бедствено положение е обявено на част от територията на община Черноочене, включваща землищата на селата Стражница, Възел, Верско, Свободиново, Габрово, Яворово, Женда и Комунига за срок от 7 дни, считано от 21.05.2024 г. При необходимост извънредните мерки ще бъдат удължени до 30 дни.

За съответните населени места ще се въведе в изпълнение общинския План за защита при бедствия, в частта за биологична опасност.

Третирането със сравнително безопасен за пчелите препарат ще се извърши с два хеликоптера на фирма „Авиоотряд-Варна“ и ще започне от землището на село Стражница, съобщи кметът на Община Черноочене инж. Айджан Ахмед.

Той каза, че засегнатите площи в района са около 8 451 декара, предимно пасища, мери и ливади.

Собствениците на пчелни семейства и селскостопанските производители ще бъдат предупредени чрез кметовете на населени места. Намножаването на скакалците е благоприятствано от сухата и топла зима.

От Община Черноочене припомнят, че последният каламитет е било преди повече от 10 години.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *