С празнична програма бе отбелязан 24 май в Ардино

Гюнер ШЮКРИ

Ардино тържествено oтбeлязa 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. В трaдициoннoтo oбщoгрaдcкo тържecтвo се включиха  учeници, учитeли, прocвeтни, културни дeйци и граждани.

Програмата започна с празничното слово на кмета нa община Ардино инж. Изет Шабан. Той поздрави  присъстващите по повод светлия празник и изрази своята почит и уважение към хората на духа. „Вече над 2 столетия Химнът на Светите братя Кирил и Методий огласява родните простори с мощен призив към просвета и култура, към светли бъднини. Обединява всички български граждани в името на идеали за наука, просвета и култура, идеал, който грее в душите като слънце!“, заяви инж. Изет Шабан. Той подчерта, че този празник е уникален в света със своето дълбоко хуманистично съдържание, духовно богатство и извисеност.

„На този ден, освен към създателите на славянската писменост, ние се прекланяме в знак на дълбока почит и признателност към всички съвременни дейци на образованието и на културата, към родното училище.

Просветните и културни дейци в община Ардино винаги посрещат този празник с чувство на основателна гордост от постигнатите резултати.

В тази връзка на директорите и учителите от общинските училища, на дейците от извънучилищните образователни институции, на всички ученици и техните родители, на читалищните дейци от все сърце честитя 24 Май – Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, с пожелания този празник да обединява всички ни, винаги да ни изпълва с гордост и самочувствие!“, изтъкна Изет Шабан.

Той награди учители и педагогически специалисти работещи в общинските училища, Детски градини и ЦПЛР-ОДК за постигнати добри резултати в своята професионална дейност.

Тържеството продължи с празнична концертна програма на откритата сцена в центъра на града. Кметът на общината Изет Шабан, народният представител Павлин Кръстев, бившият кмет на община Ардино Ресми Мурад, председателят на Общинския съвет Сезгин Байрям, заместник-кметовете Наско Кичуков и Неджми Мюмюнходжов, секретарят Кемал Алиев, директори на училища и детски градини, педагози, ученици, стотици жители и гости на Ардино аплодираха изпълненията на ардинските таланти от, СУ „Васил Левски“, ЦПЛР-ОДК, читалище „Родопска искра“ и децата от ДГ „Слънце“ и ДГ „Брезичка“.

В общоградското тържество, посветено на 24 май участваха детска вокална група „Славейче“, квартет „Хармоника“, детска театрална школа „Светулки“ към ЦПЛР-ОДК с ръководител Дамла Йорданова, танцова група „Искрица“ при читалище „Родопска искра“ с ръководител Светлана Карамфилова, малчуганите от ДГ „Слънце” и ДГ „Брезичка”. Празничният концерт завърши с изпълнение на Виктория Карамфилова от СУ „В. Левски“.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *