Раздадоха 20 казана курбан на фармфеста в Момчилград Над 50 фермери показаха своята продукция

  • Гости бяха заместник-министърът доц. Деян Стратев, районният мюфтия Басри Еминефенди и отец Петър

Нов живот

Хиляди се стекоха в подножието на лесопарк „Момчил юнак“, за да се включат във второто издание на Фармфест „Момчилград“. Над 50 фермери и производители изложиха продуктите си в щандовете, а посетителите имаха възможност да дегустират и да си закупят различни видове храни – сирене, мед, кашкавал, колбаси, баници, лозови сърми и още много други продукти.

Проявата се организира за втора поредна година от община Момчилград, Сдружението на „Обединени български животновъди и със съдействието на Министерство на земеделието и храните.

Официалното откриване започна с изпълнения на гайдарски състав „Войводите“, които се превърнаха в истинска атракция за присъстващите на фармфеста.

Присъстващите бяха поздравени от Бойко Синапов, председател на „Обединени български животновъди“.

„Ние в Момчилград сме благословени, защото тук сме един пъстър букет от етноси, живеем заедно и споделяме взаимно празниците си. Винаги на подобни празници сме един до друг. Искаме да рекламираме местните производители и животновъди, защото местните продукти и традиции са нашата идентичност и те трябва да достигнат до бъдещите поколения“, заяви кметът на община Момчилград Илкнур Кязим.

Сред официалните гости беше и заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев.

„Високият интерес за участие във Фармфест „Момчилград“ и разширяването на мащаба му ни дава основание да се надяваме, че той има потенциал да се превърне в истински празник на животновъдството в Родопите“, заяви доц. Стратев.

След официалното откриване на присъстващите бяха раздадени и 20 казана курбан за здраве и берекет от отец Петър Гарена и районният мюфтия Басри Еминефенди.

Целият първи ден на Фармфест „Момчилград“ беше съпроводен от изпълненията на различни певци и музиканти.

Изключителен интерес сред посетителите предизвика изложението на различни видове животни, отглеждани в Източните Родопи. Можеше да се видят няколко породи овце и крави, калоферски козли и дори биволи.

В неделя фармфеста продължава. Посетителите ще могат да наблюдават ръчно стригане на овца, доене на крави, подковаване, майсторска езда на кон и други.

Последвай ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *