Продължава фермерският фестивал в подножието на лесопарк „Момчил юнак“ в Момчилград

Валери КОВАЧЕВ

И днес продължава вторият фермерски фестивал в подножието на лесопарк „Момчил юнак“ в Момчилград. Той беше открит вчера в 10 часа с изпълнения на гайдарски състав „Войводите“. Хилядите присъстващи бяха поздравени от заместник-министъра на земеделието доц. Деян Стратев, от председателя на Сдружение „Обединени български животновъди“ Бойко Синапов и кмета на община Момчилград  Илкнур  Кязим.

След откриването бяха раздадени 20 казана курбан за здраве и берекет от отец Петър Гарена и районният мюфтия Басри Еминефенди.

Над петдесет фермери и земеделски производители, предимно от Кърджалийска област, са изложили своята продукция на щандовете. Посетителите могат да опитат и да си закупят сирене, мед и други пчелни продукти, кашкавал, колбаси, баници, лозови сърми, трахана, цветя, череши и други продукти.

Най-голям интерес предизвиква изложението на животни – овце, кози и говеда от различни породи, характерни за района, както и биволи. Вчера бяха определени най-добрите животни от различните породи. Те бяха оценявани от изтъкнати наши учени в областта на животновъдството, представители на Сдружение „Обединени български животновъди“ и на земеделски научни институти в страната.

Днес Фармфест „Момчилград“ продължава със състезания по ръчно стригане на овце, доене на крави, подковаване и демонстрация на майсторска езда на коне.

Подготвена е богата фолклорна програма. Вчера участва Нина Иванова с оркестър „Родопско настроение“. Ще се включи и младият родопски певец Филип Синапов. Има достатъчно скари. Въртят се чевермета. На разположение са и  занимания за децата.

Фестивалът се организира за втора поредна година от община Момчилград и Сдружение „Обединени български животновъди“ с подкрепата на Министерството на земеделието и храните.

Снимки Валери КОВАЧЕВ

 

Последвай ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *