В Керимовата къща канят на „Срещи с природата“ на 30 май Фотоизложба показва красиви места от Родопите и Бургаския край през погледа на един родопчанин, роден в Кърджали и живеещ до морето

Нов живот

 

На 30 май, от 18 часа, в Кърджали, Арт-галерия „Дар“, Керимовата къща, ще бъде открита тематична фотоизложба „Родопско-морски срещи с природата“ на фотографа Тенчо Петков, осъществена с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Изложбата показва красотата и разнообразието на природата в Източните Родопи и Бургаския край чрез кадри, обединени от творческия поглед на техния автор, роден в Кърджали и живеещ в Бургас.

Във фотоизложбата са включени 30 фотографии заснети през различни сезони и времена на деня, от планинските върхове на Родопите до брега на Черно море. Посредством интерактивни мини плакати към всяка снимка е дадена допълнителна информация за заснетите места, включително видео клипове от тях.

Проектът „Срещи с природата“ на Фондация ЕКОгАРТ си поставя за цел, чрез уникални кадри, създадени с внимание и обич, да представи природата като източник на вдъхновение и красота, но също така и да предаде посланието за това колко важно е да я пазим, да я възприемаме не като даденост, а като ценност и наследство, което трябва да съхраним за бъдещите поколения.

Представянето на снимки от Източните Родопи и Бургаския край в една обща изложба ще допринесе за изграждането на своеобразен творчески мост между двата региона и подчертава неповторимостта на тези различни, но невероятно богати на култура и природа области.

Фотоизложбата „Родопско-морски срещи с природата“ е с вход свободен и е отворена за максимално широка публика, като на откриването на 30 май в Керимовата къща всеки е добре дошъл да разгледа кадрите, да сподели свои преживявания, свързани с показаните места, да закупи любима фотография, ако желае.

След Кърджали, където изложбата ще остане до 3 юли, тя ще бъде представена в Крумовград и ще бъде част от международна среща в Момчилград, преди да отпътува през август към Бургас и селата Ливада и Маринка. Подробности относно датите и местата, където ще бъде представена изложбата, можете да видите във фейсбук страницата на „Срещи с природата“.

Във фотоизложбата присъстват пейзажи, заснети в близост до изброените градове и села, което ще представлява допълнителен интерес за местните публики, като те ще имат възможност да видят освен познати за тях места по нов начин, така и непознати места, които да ги вдъхновят за опознаване и изследователство.

Всички градове и села, в които ще гостува изложбата, са избрани неслучайно: от една страна, поради убеждението на екипа на Фондация ЕКОгАРТ, че е необходимо и важно всички хора – и в големите, и в малките населени места – да имат достъп до култура и изкуство, а от друга, и това е изначалният подтик за създаването на проекта, поради личната житейска свързаност на автора с всяко едно от местата и възхищението му пред тяхната природа, което той онагледява чрез изкуството на фотографията.

Тенчо Петков не просто е роден в Кърджали – той много обича и своя роден град, и родната си Родопа планина. Познава ги добре и при всяка възможност се завръща там, като всеки път открива нови интересни, красиви места и ги запечатва в своите фотографии, от които личи преклонението му към природата и желанието му да предаде на хората посланието да я пазят.
Завършил образованието си в художествената паралелка на СУ „Владимир Димитров – Майстора“, Кърджали, той има поглед и на художник, както е видно от кадрите, които създава.

Заповядайте на 30 май в Арт-галерия „Дар“, Керимовата къща, за да се срещнете с природата по неповторим начин през фотографиите на Тенчо Петков.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *