Млади славейковски еколози в Мерсин по проект

Нов живот

От международен проект по Еразъм+ се завърна група представители на екологичния клуб при СУ „Петко Рачов Славейков“ със звучното име ЕКО УПКО. Групата бе част от проектната среща по реализацията на международния проект “Wealth of Waste”, проведена в град Мерсин, Турция.
Държавите-партньори са България, Литва, Германия, Италия, Словения и Турция. Този проект бе първи за трима от участниците – десетокласниците Румен Сираков, Венета Димитрова и Арзу Юсуф, както и за ръководителя на групата – Неше Муталибова, учител по биология в СУ „П. Р. Славейков“. Най-опитният в проектни дейности участник от България е Жулиде Муталибова от 11″б“ клас, която участва в трети Еразъм+ проект.
Проектът е насочен към екология и управление на отпадъците. В него се разглеждат темите за компостиране – методът на компостиране, ползите от него и неговото приложение; методът бокаши – метод на рециклиране на органични отпадъци, подобен на компостирането; моят въглероден отпечатък – какво правим и как можем да го намалим; топки от семена – начин на засаждане на семена; компостиране с червеи; “хотел” за насекоми. Практическите задачи включват създаване на собственоръчно изработен компостер, прилагане на метода бокаши, използване на сайт, от който да изчислят колко планети земи им трябват, изработване на “хотел” за пчели.
С такива интересни задачи се занимават младите еколози от шестте държави на открито и в зала, като не пропускат и плажа, както и да прекарат ден заедно в красивия град Мерсин.

На българската вечер, която е характерна за всички Еразъм проекти, славейковци представят достойно своята държава, култура, фолклор, традиции, обичаи и не на последно място своето училище. Българската вечер е изпълнена с традиционна храна, песни и танци, включително разучаване на по-лесно хоро.

Гимназистите на „Славейков“ са благодарни за възможността да участват в екологичния проект. Твърдят, че получените знания ще им бъдат нужни и могат да използват в училище и в живота. Други важни развити умения са работата в екип, комуникацията, уменията за справяне в неочаквани моменти, задълбочаване в практическите задачи и намиране на най-добрите решения.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *