Училище „Васил Левски“ в Крумовград отбеляза своя 110-годишен юбилей По случай годишнината бе получен поздравителен адрес от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков

Нов живот

На 23 май с празничен спектакъл СУ „Васил Левски“ отбеляза своя 110-годишен юбилей. Този празник за всички крумовградчани бе много вълнуващ, защото бе повод не само за щастливи спомени, но и за равносметка и вглеждане в историята, поглед към бъдещето.

Една след друга се нижат учебните години, променят се времената и задачите, които стоят пред училищния колектив, но остава трайна във времето амбицията в училището да витае духът на народните стремления, да се почита новото и перспективното в педагогическата практика, да се дава простор на ученическото и учителското творчество, да се формира интелигенцията на града, училището да има принос в духовността на България и Европа.

Духът на училищния празник се усещаше във всяко от събитията, с които бе наситена юбилейната седмица през месец май.

В двете сгради на училището бяха подредени тематични изложби. Особено вълнение предизвика юбилейният спортен маратон, който се проведе с участието на ученици, родители и граждани. На юбилея бяха посветени много спортни изяви – турнир по волейбол, баскетбол, футбол и народна топка. Много емоция и спортен хъз показаха малките спортисти от начален етап в щафетните игри  „Бързи, смели, сръчни“. Кулминацията в юбилейната седмица бе факелното шествие, което се проведе в навечерието на юбилея и проведеният Флашмоб „110“.

Денят започна с юбилейна среща – коктейл в сградата на училището. Празникът на училището бе уважен от господин Георги Енчев – бивш  директор на СУ „Васил Левски“ и много бивши учители.

Истинско оживление настъпи при срещата на настоящи и бивши учители. Мили спомени, сълзи на радост и носталгия съпътстваха разговорите по време на празничния коктейл във фоайето на втория етаж. Господин Цветан Терзиев запозна присъстващи с високите успехи на училищния колектив в учебно-възпитателната работа, с учебния план, с националните програми и проекти, по които работи училището.

Думата бе предоставена и на господин Илиян Тосков, който разказа  как е възникнала и как се е реализирала идеята за създаването на изложбата, която проследява част от историята на училището и създаването на книгата „110 години в  110 страници – историята на първото светско училище в Крумовград” – продукт на клуб „Историкон“.

Последваха изказвания, поздравления и емоционални откровения, които ни върнаха назад във времето.

Всички присъстващи получиха малък спомен – книгата „110 години в  110 страници – историята на първото светско училище в Крумовград”, специално подготвена за юбилея от клуб “Историкон“, алманах и сувенири.

По-късно вечерта продължи с празничен концерт. Особено въодушевление цареше  в центъра на града. Празнично украсената сцена очакваше изявите на талантливите ученици.  Началото на концерта, посветен на 110-годишния юбилей  на СУ “Васил Левски“ поставиха мажоретният състав при училището  и  прекрасното музикално изпълнение на  Айча Ферад. Думите на чаровните водещи Елена, Елфиде, Захари и Валерио върнаха спомените на всички към далечната 1914 година, когато една съкровена мечта на населението на Крумовград става факт – отваря врати първото училище в района, което обединява през годините хиляди хора.

Сред официалните гости на концерта бяха: Снежа Калитвенцова – зам.-началник на РУО – Кърджали, Себихан Мехмед – кмет на община Крумовград, Неждие Акиф – зам.-кмет на община Крумовград, Карамфилка Тюрдиева – директор на дирекция „Образование и социални дейности“ в Общинска администрация – Крумовград, Георги Енчев – директор на СУ „Васил Левски“ 1993 – 1995 г., Лейля Едирнели – директор на ЦПЛР-ОДК гр. Крумовград, Анна Иванова – председател на Обществения съвет на  СУ „Васил Левски“, Исмаил Салиф- оперативен директор на „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД, Гюлназ Хасан -специалист корпоративно-социална отговорност на Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД, Радостина Пашова – директор на дирекция „Социално подпомагане“ гр. Крумовград, Станка Паскалева – директор на ДГ „Митко Палаузов“, Елеонора Славянова – директор на ДГ „Юрий Гагарин“, Николай Георгиев – директор на ПГ по транспорт „Христо Смирненски“ гр. Крумовград, директори на училищата от община Крумовград.

Акцент в празничната вечер бе приветственото  слово на господин Цветан Терзиев – директор на училището и приветствията, поднесени с много топлина от специалните ни гости – госпожа Себихан Мехмед госпожа Снежа Калитвенцова.

Кметът на общината Себихан Мехмед благодари на всички бивши и настоящи учители, които са оставили  по нещо от себе си в историята на СУ „Васил Левски” и са допринесли за развитието на образователното дело в града. Изказа своята гордост, благодарност и признание от работата на педагогическата колегия. Подари на училището сувенир – конник-символ на мощ и победа. Пожела на училището да продължава да бъде водещо по успехи и постижения, както в община Крумовград,  така и  в областта.

По случай юбилея бяха получени  поздравителни адреси – от министъра на образованието и науката професор Галин Цоков и от всички училища в община Крумовград. Поздравителен адрес поднесе господин Николай Георгиев – директор на ПГ по транспорт „Христо Смирненски“ гр. Крумовград.

С минута мълчание бе почетена  паметта на учителите, които днес не бяха сред нас, но не са забравени и споменът за тях живее в нашите сърца.

Последваха атрактивните изпълнения на малките таланти от IIIб клас, които представиха литературно-музикалната композиция „За теб, Българийо“, музикален клуб „Карамфилче“ по Национална програма „Заедно в изкуствата и спорта“ изпълни песента „Нека бъде светлина“, а танцьорките от IV клас забавляваха публиката с прекрасното си изпълнение на  забавен танц с чадъри.

Най-малките – първокласниците през настоящата юбилейна година, грамотните азбукарчета от Iв клас доказаха, че вече знаят азбуката и сияеха като слънца на сцената с изпълнението на песента „Песен за буквите“, а чаровният Деян завладя сърцата на публиката с изпълнението на песента “Моя страна, моя България“. Вокална група при начален етап зарадва  зрителите и гостите с песента „Щастие“.

Всеки човек се ражда с някакъв талант, но за да успее с него, първо трябва да го открие. Нашите таланти ги откриват учителите. С талант и труд се постига всичко. Доказателство за това бе виртуозното изпълнение на синтезатор от Ерен Али и Илкер Илиев.

В песните и танците се разкрива многообразието на народния гений и талант. Жизнерадостни или тъжни, те винаги са истински и вълнуващи.

Вълнуващи и емоционални, даряващи сили и обединяващи, бяха танците на група за български народни танци „Силивряче“, фолклорна танцова група „Пъстра китка“ и група за народни танци по Национална програма „Заедно в изкуствата и спорта“, а поднесената китка родопски песни от клуб „Карамфилче“ обра овациите на публиката.

Щастието е скрито в малките неща, в онези специални моменти, споделени със специални хора. Такъв специален момент бе празничният спектакъл изнесен от талантливите ученици на Средно училище „Васил Левски“.

Но празникът нямаше да е истински, ако не бяхме усетили емоцията  от изпълнението на малките спортни мажоретки, които поставиха края на концерта.

Юбилеят  завърши с тържествена заря.

Празникът отмина, остават прекрасните спомени от срещите, остава емоцията от щастливите моменти прекарани отново заедно.

Нека пожелаем на Средно училище „Васил Левски“  – „ Да пребъде!“

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *