Водя листата в Кърджали, защото тук е най-тежкият участък от фронта Парламентарни избори 2023

  • Атанас Атанасов е добре познат политик, председател на политическа партия „Демократи за силна България“, дългогодишен депутат и заместник председател на няколко парламента
  • Вълната от коментари в социалните мрежи, че генералът е участвал във Възродителния процес, той определи като измислени новини

Нов живот

Коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ в Кърджали откри предизборната си кампания в присъствието на водача на листата Атанас Атанасов. Генералът е добре познат политик, председател на политическа партия „Демократи за силна България“, дългогодишен депутат и заместник председател на няколко парламента.

На въпрос защо лидер от дясното за първи път повежда листа в Кърджали, Атанасов отговори, че в най-тежките участъци на фронта изпращат най-опитните. Очакванията му са сериозна битка, тъй като регионът е известен като бастион на ДПС и ГЕРБ, подкрепяни от БСП.

В определени моменти театрално разиграват ситуация, че са политически опоненти, но ДПС беше скритият партньор и в трите правителства на Борисов. В Кърджалийско има тежко контролиран вот и това състояние на нещата трудно се разчупва, поради действащите мрежи от кметове и кметски наместници, които упражняват влиянието си, наясно е Атанасов.

Целта на нашето обединение е да концентрираме реформаторските сили и да получим максимална подкрепа от хората, които искат промяна. На този етап социологическите проучвания ни отреждат първо място, почти изравнени с ГЕРБ. Но сме още в началото на кампанията и се надяваме да наберем скорост и да увеличим преднината си. Това ще ни даде възможност да съставим правителство и да имаме работещ парламент, за да прекратим двугодишната политическа криза, коментира лидерът на „Демократи за силна България“.

Преди 6 години, когато създадохме „Демократична България“, си поставихме като задача борбата с тежките корупционни схеми от времето на Борисов, които до този момент не са пресечени. Краткото управление на кабинета Кирил Петков започна с желание да потърси отговорност за прахосаните държавни средства. Успяхме да привлечем като партньор и БСП. Тогава обаче нямаше война в Украйна. След вероломното нападение на Русия съотношенията в правителството се промениха. Войната показа кой кой е в българската политика, припомни водачът на синята листа.

Според Атанасов руската страна не е спирала да се меси в българските парламентарни избори, като агентурната й мрежа е много мощна. Това е и една от причините за политическата нестабилност у нас.

Вълната от коментари в социалните мрежи, че Атанас Атанасов е участвал във Възродителния процес, той определи като измислени новини. В периода 1982 – 1987 година е бил студент по право в Софийския университет, а събитията около промяната на имената на българските турци, както е известно, се състояха през зимата на 1985-1986 година.

Генералът припомни моменти от своята професионална биография. След дипломирането си е бил една година стажант в Русенския съд и после, до 1990 година – младши прокурор в Разград.

Юридическата му кариера продължава след промените, когато става зам. Районен прокурор, при правителството на Филип Димитров министърът на вътрешните работи Йордан Соколов го прави директор на Регионалната дирекция на МВР в Разград. С идването на власт на БСП, от правителството на Жан Виденов му предлагат да се оттегли.

Служебният кабинет на Стефан Софиянски го назначава през 1997 година като секретар на МВР, а редовното правителство на Иван Костов – директор на Националната служба за сигурност /днешния ДАНС/.

Под ръководството на Атанасов са освободени много офицери от ДС като част от необходимите реформи. За първи път са изгонени руски дипломати с доказано участие в шпионаж. Знаков случай е и отнемането на правото на пребиваване в България на Майкъл Чорни.

След като Георги Първанов става президент, генерал Атанасов не чака да го освободят, а сам напуска поста си.

Конкретните проблеми в Кърджалийско могат да се решат чрез бюджета, където да се предвидят средства за всички спешни и неотложни проекти в региона. Както е известно, единственият законопроект, който по Конституция може да се внесе само от Министерския съвет, е този за бюджета. Служебният кабинет обаче не направи това, припомни лидерът на ДСБ.

През последните две години имахме няколко служебни правителства, които по неизбежност трябваше да решават и други въпроси, освен основната му задача да подготви изборите. Тази власт се услади на министрите и президента, който ги покровителства. Те започнаха твърде надълбоко да бъркат в управлението на държавата, да трасират политики, които не са резултат от решения на Народното събрание. По този начин се поставят над Конституцията, посочи Атанасов.

Задачата на Коалиция «Продължаваме промяната – Демократична България» в Кърджали е да привлече широка обществена подкрепа и да разшири влиянието си, което се вижда от резултатите на предишните избори, а също и да се позиционира за местния вот наесен. Хората в листата са познати в района, компетентни и ентусиазирани. Сред тях е бизнесменът Шабан Исмаил и много активният общински съветник в Кърджали Радослав Милев, в чийто потенциал Атанасов вярва.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!