Господин Везирев се превръща в любимец на кърджалийската публика още преди да стане част от трупата

Валентина ИВАНОВА

Искал да стане пътешественик, да обикаля света. Географията е любимият му предмет. Ала съдба му става театърът.

Господин Везирев завършва гимназия в родния си Сливен и е приет в Софийския съвременен театър. Само след един сезон става член на Съюза на артистите. Сцената за него е повече от професия.

Преживял годините на мобилизацията и освобождението на България,  се завръща през 1947 г. в Сливен и две години играе на сцената на тамошния театър. После – в театрите в Ямбол, Бургас, Смолян и отново в Сливен. Митарстването из различни градове, не само закалява волята му, то е и едно  пътуване към голямото изкуство, към хората, което поддържа невероятната му жизненост и енергичността му.

С него театралната общественост на Кърджали се запознава много години преди да има свой театър. Той става любимец на публиката от времето,  когато тук с желание се очакваха театрите от Ямбол, Бургас и Сливен.

От 1969 г. е назначен в театъра в Кърджали. Любителите на театралното изкуство го помнят в роли от световната класика, където буди еднакво силен възторг с майсторското си изпълнение и в трагедийния, и в комедийния жанр.

Кърджалийската публиката свиква да го вижда в почти всяка постановка. Впечатляват плътният му тембър, изразителната мимика и непринудената естественост. Той има свое амплоа – комедийните роли.

С Радостин Михайлов в „Гераците“

Обича всичките си роли, без изключение. „Когато се разделям с някоя роля, плача. Като че ли е нещо от мене самия…“ Еднакво са му скъпи и ролята на  Станчо Квасника от „Службогонци “ на Иван Вазов, и тази на Сава Савич от “ Ако имаш вуйчо Владика“ на Бранислав Нушич, и тази на Велчо Свиленов от „Свекърва “ на Антон Страшимиров. Помним и образите му на Иво Търчиопашката от „Гераците“, на Живакин от „Женитба“…

Господин Везирев и Ана Лазаров в „Голямата награда“

Работил е с големи имена в нашата театрална режисура  –  проф. Георги Костов, проф. Филип Филипов, проф. Атанас Михайлов, Младен Киселов.

Имал е възможност да играе с именити актьори като Любомир Кабакчиев, Георги Калоянчев, Виолета Бахчеванова, Георги Георгиев-Гец, Татяна Лолова и др.

В навечерието на 27 март – Международния ден на театъра, си спомняме за известни актьори от ДТ „Димитър Димов“ в Кърджали.

В предишни публикации разказахме за Иван Йосифов, Ана Лазарова и Иван Петровски.

Още по темата: ➡ Иван Йосифов е първият заслужил артист в театъра в Кърджали

Още по темата: ➡ Наричаха я Нашата Ана 

Още по темата: ➡ Мало и голямо помни Иван Петровски като добър актьор и приятел

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *