160 години от рождението на Алеко Константинов: писатели почитат паметта на автора днес

Български писатели, сред които Георги Господинов, Михаил Неделчев, Алек Попов, Здравка Евтимова, Теодора Димова, Елена Алексиева, Деян Енев, Калин Терзийски, Иван Ланджев и Кирил Василев, ще участват в отбелязването на 160 години от рождението на Алеко Константинов, предава БТА.

Събитието ще се състои днес, 1 януари, от 18:00 часа, около паметника на автора на „До Чикаго и назад“ на столичния булевард „Витоша“, съобщават организаторите.

В рамките на честването актьорът Руси Чанев ще прочете откъси от „Бай Ганьо“, а изявление ще направи проф. Александър Кьосев. Мотото на събитието е „Дойде време да се избира между патриотизма на Алеко и патриотизма на Бай Ганьо“.

Присъстващите в публиката също ще имат възможност да прочетат свои любими цитати от Алеко Константинов.

„Носете си книгата!“, призовават организаторите на честването.

Алеко Константинов е роден на 1 януари 1863 г. в Свищов. Учи в родния си град и в Априловската гимназия в Габрово. Завършва средно образование в град Николаев в Русия през 1881 г. и право в Новоросийския университет в Одеса през 1885 г. Работи в София като съдия, прокурор, юрисконсулт, адвокат на свободна практика. Двукратно е уволняван по политически причини. Подготвя се за научна и преподавателска кариера в Софийския университет.

Посещава международните изложения в Париж (1889), Прага (1891), Чикаго (1893). Училищен настоятел, член на Върховния македонски комитет, на настоятелството на дружество „Славянска беседа“, на Българското народообразователно дружество, на Комисията за насърчаване на местната индустрия, на Дружеството за насърчаване на изкуствата, на Музикалното общество, на Театралния комитет. Член на Демократическата партия на П. Каравелов, в чийто печатни издания сътрудничи. Убит е на 11 май 1897 г. край с. Радилово. Писателската си дейност започва с поезия. В „До Чикаго и назад“ (1894) описва пътуването си до Америка и проследява цивилизационните разлики. Талантът му на хуморист и психолог проличава и в книгата „Бай Ганьо“.

Алеко Константинов е автор на пътеписи, разкази и фейлетони. Превежда от руски и френски език.

Факти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *