На борсата зеленчуците и олиото поевтиняват, млякото поскъпва

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се понижава за четвърта поредна седмица. Тази седмица ИТЦ пада с 0.55% до 2,370 пункта, а от 10 март намалението му е с 4,64 процента.

Очаквано зеленчуците бележат най-голямо намаление заради настъпващия сезон. Оранжерийните домати поевтиняват с 0,6 на сто до 3,30 лева за килограм през последната седмица. Цената на оранжерийните краставици пада със 3,2 процента и се купуват по 3,88 лева за килограм. Червените чушки отстъпват с 3,1 на сто до 4,36 лева за килограм в края на седмицата.

Картофите са по-евтини с 3,1 процента и се продават по 1,25 лева за килограм, а морковите са с 0,7 процента по-висока цена и се търгуват по 1,40 лева за килограм. При зелето има ръст със 17 на сто и се купува по 1,10 лева за килограм.

Кравето сирене поскъпва с 0,1 на сто и се търгува по 11,27 лева за килограм, а кашкавалът тип „Витоша“ се купува с 2,9 на сто по-малко – по 17,61 лева за килограм.

Олиото поевтинява с 1,9 на сто и се продава по 3,55 лева за литър в края на седмицата.

Пакетче краве масло от 125 грама поскъпва с 2,3 на сто и се търгува по 2,62 лева. Пилешкото месо прибавя 0,3 на сто до 6,07 лева за килограм. Захарта поевтинява с 0,4 на сто и се продава по 2,51 лева за килограм в края на седмицата.

Брашно тип „500“ повишава цената си с 1,5 на сто до 1,35 лева за килограм.

Оризът поскъпва с 2,2 на сто и се купува по 3,22 лева за килограм. Яйцата (размер М) се продават по 0,41 лева за брой на едро една седмица преди Великден.

През изминалата седмица служебното правителство предложи на обществено обсъждане проекта за закона за надценките с примерен списък от 17 продукта, които да влязат в евтината кошница, която големите търговци предлагат с до 10% надценка.

Какво би се случило на база на тези резултати в тази кошница? В нея яйцата размер М запазват цената си, а кашкавалът леко поевтинява. Олиото поевтинява малко повече, а останалите продукти – ориз, брашно тип 500, хляб „Бял“, хляб „Добруджа“, свинско месо – охладено, пилешко месо, кайма 60/40 свинско/телешко охладена, прясно мляко краве 2-3.8%, кисело мляко краве 2-3.8%, краве сирене бяло саламурено, маслото и захарта поскъпват.

На пуснатата от правителството страница за сравнение на цените https://www.foodprice.bg/ до този момент са подали информация от две вериги – КООП и Лидъл, като информацията е частична за всички продукти.

Като цяло липсва такава за плодове и зеленчуци, както и за месо като кайма, свински бут, замразено пиле и пилешки продукти – филе и бутчета. Не се подава информация и за адаптирано мляко за кърмачета.

Двете вериги са подали информация частично за между 12 и 15 продукта, предимно за пакетирани храни и такива, за които могат да се направят дългосрочни договори като олио, брашно, боб, ориз, захар.

Източник: Нюз.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *