Първи ученически гвардейски отряд представи исторически албум Проявата е част от програма за патронния празник на Езикова гимназия „Христо Ботев“

Нов живот

По инициатива на Първия ученически гвардейски отряд в навечерието на патронния празник на Езикова гимназия – 2 юни, Ден на Ботев и загиналите за свободата на България, в актовата зала бе представен албум със снимки на 17 исторически паметника, символично събрани за 17 години история на отряда. В книгата бе представена и кратката история на Първия Ученически гвардейски отряд в текст и снимки.

Даниела Павлова, директор на Гимназията, поздрави почетните гости, дошли на представянето на албума. Сред тях бяха доц. д-р инж. Хасан Азис, кмет на община Кърджали, Йорданка Чавдарова, директор на елитното училище до 2019 г., семейство Елена и Димитър Кондикови – ръководители на отряда, енорийският свещеник отец Петър Гарена, представители от Областна управа и Обединен детски комплекс, бивши и настоящи учители и гвардейци, отдали много труд и енергия за създаването и утвърждаването на отряда.

Йорданка Чавдарова припомни вълнуващи моменти от създаването на Първия ученически гвардейски отряд, за избора на униформите и на сабите, за изработването на ботушите, както и за проблемите, които са имали за изглаждането и на най-дребните детайли. В изказването си тя подчерта, че всичко това е постигнато благодарение на усърдната работа и на добрия екип, който е имала.

С особено вълнение Димитър Кондиков разказа за своите усилия и успехи през всичките 15 години на съществуването на отряда. Той си спомни за трудностите, които е имал със строевата подготовка на младите гвардейци, с оформянето на стойката на тялото и не на последно място с издръжливостта на голямото физическо натоварване.

Димитър Разкалински обясни какви са трудностите във военната подготовка, особено във време, когато в училищата вече няма военно обучение.

Той пожела на бъдещите гвардейци много ентусиазъм и енергия в подготовката им за бъдещите участия.

От името на първите гвардейци, с които беше създаден отрядът, поздрав поднесе Стефан Павлов, а Борис Гичев изпрати поздравителен адрес до училището, което им е дало много знания и ги е възпитало в патриотизъм.

Поздравителни адреси за патриотичното дело на Гимназията пристигнаха от Денислава Ангелова, председател на Управителния съвет на Сдружение „Младежки гвардейски отряди“ и от Съюза на ветераните от войните на България.

Директорът на Езиковата гимназия Даниела Павлова и капитанът на отряда Любослав Чивилиев връчиха почетни плакети от името на училището и на гвардейците на Хасан Азис, на Йорданка Чавдарова и на семейство Елена и Димитър Кондикови за цялостен принос в издигането на престижа на Гимназията.

Настоящият ръководител на отряда Христо Момчев представи албума „Историческите паметници на Кърджали“ и сподели как е възникнала идеята за реализирането му. С думи на признателност от името на целия отряд той се обърна към всички, които носят пламъка на Ботевия дух, вселен в младежите гвардейци.

По време на тържеството гостите и домакините изгледаха двата филма, създадени за отряда – първия от 2007 г., по инициатива на Българската национална телевизия и втория, който е създаден тази година за 3-ти март, в чест на първото им участие през 2007 г. на същата дата.
Горди от новата страница, която е написаха в историята на Гимназията, потомците на Първия ученически гвардейски отряд благодариха на всички и обещаха, че с чест и достойнство ще продължат благородното дело.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *