ВСС заседава за освобождаването на Гешев днес Искането е заради изказване на Гешев по време на негов брифинг на 15 май, в който той нарича българските политици "боклук"

Второто предложение за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността „главен прокурор“, направено от четирима членове на Прокурорската колегия, ще бъде гледано днес от пленума на Висшия съдебен съвет. Искането е внесено от Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов.

Искането е заради изказване на Гешев по време на негов брифинг на 15 май, в който той нарича българските политици „боклук“, съобщават от БНТ.

Според четиримата прокурори обвинител №1 е използвал език, който според тях е в нарушение на Етичния кодекс на магистратите.

В четвъртък пленумът на ВСС допусна събирането на доказателства по първото предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор, внесено от шестима членове на Прокурорската колегия, което е за тежко нарушение на служебните задължения.

Тогава Гешев не присъства, а беше на форум в Бургас. Днес кадровият орган ще обсъди дали да бъдат обединени двете производства.

Факти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *